Aandacht voor de Ziekte van Crohn op Wereld IBD-dag!

Health


Wat is het en hoe kun je er het best mee omgaan?

Wereld IBD-dag! Elk jaar op 19 mei wordt er aandacht gevraagd voor Inflammatory Bowel Diseases (inflammatoire darmziektes) zoals de Ziekte van Crohn. In Nederland hebben 80.000 mensen last van chronische ontstekingen aan de darmen en iets minder dan de helft hiervan heeft de Ziekte van Crohn. Mensen met deze ziekte ervaren vaak onbegrip omdat aan de buitenkant niet te zien is dat zij ziek zijn. Ook is de oorzaak van de ziekte vaak nog onduidelijk. Extra aandacht voor deze ziekte is daarom nodig!
  
>> Deze 4 bewegingen kunnen PDS-krachten verlichten
  

Wat is de Ziekte van Crohn?

De Ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. In de meeste gevallen is de dikke, dunne of endeldarm ontstoken, maar het komt ook voor dat (een deel van) de rest van het spijsverteringskanaal ontstoken is. De ontstekingen kunnen overal, van mond tot kont, voorkomen.
  

Hoe ontstaat deze ziekte?

Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van de Ziekte van Crohn. Het is waarschijnlijk een combinatie van meerdere ziekteverwekkers. Wat wel duidelijk is, is dat het afweersysteem van het lichaam door deze ziekte in de war geschopt wordt, waardoor deze het eigen lichaam aanvalt.
  
Ieder lichaam beschikt over verdedigingsmechanismen die tegen bacteriën en virussen vecht. Bij Crohn vallen deze mechanismen het eigen lichaam aan, waardoor er een ontstekingsreactie in het spijsverteringskanaal volgt. Hierdoor kan het maag-darmkanaal onze gezonde bacteriën niet meer goed verdragen, waardoor de darmwand ontstoken en beschadigd raakt.
  
Erfelijkheid en omgevingsfactoren spelen ook een grote rol. Mensen bij wie de ziekte veel in de familie voorkomt, hebben een grotere kans om deze ziekte ook te ontwikkelen. De kans dat familieleden van Crohn-patiënten de ziekte ook krijgen is 5 tot 10 procent.
  
Komt de ziekte al veel voor in jouw familie? Roken zal de kans op deze ziekte alleen maar vergroten. Ook bestaat er een relatie tussen eten en de ontwikkeling op en het verloop van de Ziekte van Crohn. Hier is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan om deze relatie vast te stellen. Een gezond voedingspatroon is natuurlijk altijd goed voor je.
  
>> Zo ga je om met strontvervelende darmen
  

Klachten bij de Ziekte van Crohn

De klachten van Crohn verschillen per patiënt. De klachten zijn afhankelijk van de plek van ontstekingen en hoe uitgebreid deze over het spijsverteringskanaal verspreid zijn. Sommige mensen kunnen erg veel last van klachten hebben, terwijl andere het geluk hebben dat zij er jaren niets van merken. Een bekend verschijnsel van de ziekte is dat de klachten plots op kunnen komen. Teveel stress of bepaalde voeding en alcohol kunnen deze zogenoemde opvlammingen veroorzaken. Hierbij ontstaan er zoveel ontstekingen in de darm, dat de darmen niet meer goed functioneren. Toch is de oorzaak ook vaak onbekend.
  
Meest voorkomende klachten:
  
- Diarree of dunne ontlasting: door de ontstekingen kunnen de darmen minder goed vocht opnemen.
- Buikpijn.
- Koorts.
- Vermagering, bloedarmoede of groeiachterstand: door de ontstekingen kunnen de darmen bepaalde voedingsstoffen minder goed opnemen. Ook komen door de ontstekingen bepaalde stoffen vrij die dit soort verschijnselen veroorzaken.
- Vermoeidheid.
- Bloedverlies: de ontstekingen kunnen wondjes in de darmen veroorzaken, waardoor er soms bloed in de ontlasting kan zitten.
  
Andere, minder voorkomende klachten:
  
Aften in de mond.
- Huidafwijkingen: pijnlijke verkleuringen van de huid, meestal op de onderbenen.
- Oogontstekingen.
- Gal- en nierstenen.
- Botontkalking.
  

Ik vermoed dat ik de Ziekte van Crohn heb, wat kan ik doen?

Leg bij de huisarts jouw klachten voor. Wanneer jouw huisarts hetzelfde vermoeden heeft, verwijst  hij je door naar een MDL-arts (maag-darm-leverarts), die met verschillende onderzoeken kan vaststellen of je inderdaad de Ziekte van Crohn hebt. De onderzoeken die het best kunnen vaststellen of je de Ziekte van Crohn hebt, zijn een bloedonderzoek (om te zien of je bloedarmoede hebt of last hebt van ontstekingen), een ontlastingsonderzoek (hierbij wordt uitgesloten of jouw klachten te maken hebben met bacteriën of bijvoorbeeld parasieten) en uiteindelijk een endoscopie (kijkonderzoek). Bij een kijkonderzoek wordt de binnenkant van de darm bekeken met behulp van een endoscoop en kan eventueel een stukje van de darmwand worden weggehaald, dat onderzocht kan worden.
  
>> 6 praktische tips tegen PDS-klachten
  

Wat nu?

Aangezien de oorzaak van de Ziekte van Crohn nog niet duidelijk is vastgesteld, is een volledige behandeling nog niet mogelijk. Gelukkig zijn er wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen en het leven een stuk aangenamer maken. Als de medicijnen niet werken, kan een operatie helpen.
  
Gelukkig zijn er tijdens de ziekte ook rustige periodes waarin patiënten weinig klachten hebben. Hoe fijn dit ook is - en je hier zeker van moet genieten -  is het belangrijk om alert te blijven en alarmsignalen te herkennen. Jij kent je lichaam het best, dus weet welke voeding goed voor je is en wat je beter kunt vermijden. Zorg ook voor voldoende rust.
  
Helaas worden de rustige periodes ook afgewisseld met opvlammingen, waarbij er heel veel ontstekingen tegelijkertijd in de darmen ontstaan. Hoe goed je ook op je voeding let of voor rust zorgt, deze opvlammingen ontstaan soms zonder duidelijke oorzaak. Let er tijdens deze vurige periodes extra op dat je voldoende drinkt, gezond eet, niet rookt (!) en stress vermijdt.
  
Ook als je al jaren de Ziekte van Crohn hebt en het een onderdeel van jou en jouw leven is geworden, is het belangrijk om af en toe een moment te pakken en te bedenken hoe het nu werkelijk met je gaat. Passen de medicijnen en de behandeling nog steeds goed bij je? Of zijn er bepaalde symptomen die langzaam in je leven zijn gekropen, die het waard zijn om aan je dokter te vertellen? Bespreek het. Laat mensen in jouw omgeving ook weten dat je last hebt van deze ziekte, zodat zij er rekening mee kunnen houden en er misschien zelfs op kunnen letten dat je voldoende drinkt of genoeg rust neemt.

 

 


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Want het effect van je houding tijdens het slapen is groter dan je waarschijnlijk denkt!
Doorslikken of niet? That's the question...
Maar liefst 70% van de jongeren vergeet om oordopjes mee te nemen naar feestjes. 
Kun je beter een uiltje knappen of wakker blijven?
De info die je wel mag slikken. 
Een kater is maar vervelend. Met de nare gevolgen van (te veel) alcohol reken je het liefst zo snel mogelijk af, natuurlijk. Daarom: de beste anti-kater tips op een rij.