De ziekte van Pfeiffer komt toch alleen voor bij tieners? Nope, ook als jij je pubertijd eindelijk uit bent of ‘m al jaren geleden achter je hebt gelaten kun je de kusziekte nog krijgen.

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door het epstein-barr virus. Ongeveer 50 procent van alle kinderen onder de 5 jaar wordt besmet met dit virus, maar ontwikkelen geen symptomen. Dragers van het epstein-barr virus ontwikkelen antilichamen waardoor de kans dat zij op latere leeftijd symptomen ontwikkelen, klein is. Zij kunnen het virus wel overbrengen. Als iemand geen antilichamen tegen dit virus heeft kan dit zich uiten in symptomen die vergelijkbaar zijn met een verkoudheid of lichte virusinfectie. Soms ontwikkelt dit virus zich tot een heftigere vorm, die iedereen kent onder de naam de Ziekte van Pfeiffer.

Besmetting

De kusziekte, of Kissing disease, is niet voor niets de bijnaam van de Ziekte van Pfeiffer. Het epstein-barr virus bevindt zich namelijk in het speeksel en wordt door een potje zoenen van de een op de andere persoon overgebracht. Het virus kan ook worden overgedragen door bestek of drinkflesjes van een patiënt te gebruiken of na het krijgen van een bloedtransfusie met daarin het virus. Wanneer je eenmaal besmet bent, kun je het virus tot 18 maanden na de besmetting doorgeven. Na deze periode draag je het virus niet meer bij je en kun je ook andere mensen niet meer besmetten met Pfeiffer.

Bijna de helft van alle Nederlanders is in zijn leven wel eens besmet geweest met het epstein-barr virus, maar in de meeste gevallen is dit onopgemerkt gebleven. Voel jij je al een hele poos uitgeput en ervaar je onderstaande symptomen, dan is het verstandig om je dokter een bezoekje te brengen en een eventuele Pfeiffer-diagnose vast te stellen. Hoewel zij zal vertellen dat je behandeling vooral rust inhoudt, kan ze je ook tips geven om vervelende bijwerkingen te minimaliseren.

Symptomen

De officiële naam van de Ziekte van Pfeiffer is ‘Mononucleosis infectiosa’ en heeft zijn naam te danken aan de vermenigvuldiging van het aantal witte bloedcellen (mononucleaire cellen) in de bloedbaan waardoor het immuunsysteem wordt aangetast. Bij volwassenen zijn de symptomen vaak heftiger dan bij jongere mensen.

Na besmetting met EBV kan het 4 tot 8 weken duren voordat de eerste symptomen naar voren komen. Het kan dus zijn dat jij het virus bij je draagt - en eventueel doorgeeft - terwijl jij je (nog) kiplekker voelt. Het meest voorkomende symptoom, en de reden dat je dit artikel waarschijnlijk leest, is vermoeidheid. Vermoeidheid gecombineerd met hoofdpijn, keelpijn, rillerigheid en een grieperig gevoel zijn de eerste symptomen die iemand kan verwachten bij de Ziekte van Pfeiffer.

Een goede aanduiding dat er iets aan de hand is met je immuunsysteem zijn opgezette lymfeklieren. Wanneer je griep hebt zijn deze al wat opgezet, maar met de Ziekte van Pfeiffer kunnen ze zo opgezwollen zijn dat je daadwerkelijk zwellingen aan de zijkant van je hals ziet. De klieren onder je oksels en andere klieren in je lichaam kunnen ook groter zijn.

Wanneer je niet zeker weet of je de Ziekte van Pfeiffer of een gewone griep hebt, én bovenstaande symptomen langer dan 10 dagen duren, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Andere symptomen van Pfeiffer kunnen huiduitslag, aanhoudende hoofdpijnen, opgezette amandelen en een opgezwollen, pijnlijke buik zijn. Hoe ouder iemand met de Ziekte van Pfeiffer is, hoe meer diegene last zal hebben van opgezette amandelen en een pijnlijke keel. Let wel: bovenstaande symptomen zijn mogelijke symptomen en net als bij alle andere ziektes, verschillen de symptomen per persoon. Je hoeft dus geen last te hebben van alle symptomen om toch de Ziekte van Pfeiffer te hebben.

Ik heb de Ziekte van Pfeiffer, wat nu?

Helaas bestaat er geen snelle, hypermoderne behandeling of toverdrankje dat je zo snel mogelijk van deze ziekte afhelpt. Je zult gewoon je tijd uit moeten zitten. Als jij je goed genoeg voelt, kun je gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden. Je kunt naar school of werk, sporten en met vrienden afspreken. De kans is groot dat de meeste mensen immuun zijn voor het epstein-barr virus waardoor besmetting bijna niet voorkomt. Wil je toch liever het zekere voor het onzekere nemen, zorg er dan voor dat anderen niet uit jouw flesje drinken.

Wanneer je echt last hebt van zware vermoeidheid, hoofdpijn en keelpijn, zorg dan voor voldoende rust. Sommige mensen kunnen maanden uit de roulatie zijn voordat zij zich weer goed genoeg voelen om aan het werk te gaan. Luister dus goed naar je lichaam en geef jezelf de tijd om beter te worden. Is de pijn echt niet uit te houden, dan kan een ibuprofen verlichting geven.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?