Een opgeblazen buik kan zo vervelend zijn! Vooral als je broek ineens twee maten kleiner lijkt dan normaal. Gelukkig kun je het zelf in de hand houden, want meestal wordt het veroorzaakt door verkeerde eet- of leefpatronen. Wil je een opgeblazen buik voorkomen, lees dan onderstaande easy-peasy tips van voedingsadviseur Natalie Lamb en wellness coach Nadya Andreeva – auteur van Happy Belly.

Opgeblazen gevoel? Zo kom je ervanaf!

1. Eet meer vezels

Vezels, vezels, vezels. It's all about vezels. Bij een verstoorde darmwerking worden gassen opgehoopt in de darmen met een bolle buik als gevolg. Voor een goede darmwerking is de inname van voldoende vezels belangrijk. Die vind je bijvoorbeeld in fruit (pruimen in het bijzonder), groenten, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en zaden.

Je kunt ook havermout en lijnzaad aan je voedingspatroon toevoegen om extra vezels binnen te krijgen. Drink er wel genoeg water bij, want vezels zuigen zich vol met vocht. Om een opgeblazen gevoel niet uit te lokken kun je beter niet helemaal losgaan op prei, ui, kool en spruitjes. Deze groenten kunnen juist extra gasvorming veroorzaken.

2. Beperk suikers

Te veel is nooit goed en dat geldt zeker voor toegevoegde suikers. Niet alleen kan het zorgen voor stemmingswisselingen maar het kan ook – je raadt het al – een opgeblazen buik veroorzaken. In jouw darmen leven allerlei micro-organismen, waaronder de Candida Albicans. Dit is een gist dat suikers omzet in giftige stoffen, die gasvorming in de darmen kan veroorzaken. Wanneer het gist in kleine hoeveelheden voorkomt kan het geen kwaad: de goede bacteriën zorgen er namelijk voor dat het gist niet te veel kan uitbreiden. Let op je suikerinname.

Ook zou je lactose even kunnen schrappen uit je dieet om te onderzoeken of het helpt. Met name mensen die een lactose-intolerantie hebben krijgen last van hun buik. Lactose wordt namelijk verteerd door het enzym lactase, maar niet bij iedereen wordt dit enzym aangemaakt. Hierdoor kan het lichaam de lactose niet verteren; het komt in de dikke darm terecht waar het gaat gisten, en dat kan leiden tot gasvorming.

3. Knaller combi: fruit + eiwitten of zetmeel = opgezwollen gevoel

Fruit bevat suikers (enkelvoudige koolhydraten) die redelijk snel verteerd kunnen worden door de darmen. Maar dit kan veranderen wanneer je fruit combineert met bijvoorbeeld eieren, of wanneer je fruit na de maaltijd eet, als toetje bijvoorbeeld.

Volgens gecertificeerde wellness coach en auteur van Happy Belly Nadya Andreeva, blijft het fruit dan net zo lang in de darmen, totdat alle eiwitten zijn afgebroken en verteerd. Resultaat? Een opgezwollen buik.

4. Relax

Volgens Lamb kan langdurige stress ook een negatieve invloed hebben op de darmwerking. Ze adviseert om extra ontspanning in je dagelijkse leven op te nemen: lees een boek, doe yoga, mediteer, maak een wandeling (zonder steeds op je telefoon te kijken) of geniet van een warm bad met lavendelolie.

5. Middelen

Er zijn middelen, met de werkzame stof simeticon, die winderigheid tegengaan. Hiermee verminder je wel het symptoom, maar los je het probleem niet op.

6. Extra tips

Eet niet te snel, kauw goed en klets niet met eten in je mond. Zo voorkom je extra gasvorming in je darmen. Ook zout en bubbels (koolzuurhoudende drank) kunnen leiden tot flatulentie (charmant woord voor iets minder charmants: winderigheid). Sporten bevordert de darmwerking juist. dus let's goooo!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?