De bekende perikelen van het ongesteld worden kennen we allemaal: kramp, pijnlijke borsten, ongezonde cravings, noem het maar op. Toch zijn er nog veel meer struggles die je wel graag zou willen bespreken, maar waar je liever niet naar vraagt bij je vriendinnen, moeder of dokter. Gelukkig hebben wij het antwoord op acht van die vragen!

1. Waarom ruikt het tijdens mijn menstruatie niet zo fris down there?

Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware ‘rijp’ en kan het gaan stinken.

Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen. De lucht wordt namelijk steeds sterker als je het langer blijft zitten. Spoel ook regelmatig je vajajay even schoon om bloedresten weg te wassen. Alleen lauw water is voldoende – zeep kan namelijk irritatie veroorzaken.

2. Waarom is het bloed tijdens de eerste dagen van mijn ongesteldheid bruin?

De eerste dagen zul je vooral oud bloed verliezen. Het zou kunnen dat het nog resten zijn van wat je de vorige keer tijdens je menstruatie niet bent verloren. Rood bloed wordt bruin met de tijd, dus daar is niets vreemds aan. Daarnaast kan het zijn dat je baarmoeder het bloed langzamer afvoert, waardoor het bruin wordt voordat je het verliest. Ook hier hoef je je niet druk om te maken, ook al ziet het er niet zo fris uit.

3. Ik heb last van flinke bloedingen. Wanneer moet ik me zorgen maken of het te veel is?

Jij kent je eigen lichaam het beste. Probeer dus zelf in te schatten of je gewoon veel bloedverlies hebt, net als normaal, of dat het meer is dan dat je gewend bent. Als je zoveel bloed verliest dat je je dagelijkse activiteiten niet kunt voortzetten of het bloeden niet kunt opvangen met tampons en maandverband, kun je het beste contact opnemen met de gynaecoloog. Hij/zij kan je een ander anticonceptiemiddel voorschrijven (of je anticonceptie voorschrijven als je dat nog niet gebruikte).

4. Ik ben achter in de dertig en mijn ongesteldheid duurt nog maar één dag. Is dit normaal?

Veel vrouwen hebben korte menstruaties gedurende hun hele leven, dus als je hier last van hebt betekent niet meteen dat er iets mis is. Als de duur van je ongesteldheid veel afwijkt van wat je gewend bent, en dat vier tot zes cycli aanhoudt, is het wel verstandig om het met je huisarts te bespreken. Het zou namelijk kunnen komen door een hormoonafwijking, een vleesboom, een poliep of PCOS.

5. Waarom zijn de bloedklonten die ik verlies zo groot?

De meeste vrouwen die grote bloedklonten verliezen zijn vaak heftig ongesteld en raken snel bloed kwijt. Wanneer je snel bloed verliest kunnen de anti-coagulanten (stofjes die ervoor moeten zorgen dat je bloed niet gaat klonteren) het niet meer aan. Hierdoor ontstaan er grotere bloedklonten. Een bloedklont ter grootte van een druif of kers is niet verontrustend, maar als de klonten even groot zijn als een perzik of pruim, kun je het beste even langs de huisarts gaan. Hij/zij kan je dan ook controleren op eventuele bloedarmoede.

6. Kan ik zwanger raken als ik seks heb terwijl ik ongesteld ben?

Dit kan zeker! Vrouwen menstrueren vaak onregelmatig, dus het zou kunnen dat je bloed verliest terwijl je nog in je ovulatiefase zit. Daarnaast kan sperma 72 uur in je vagina leven, dus zelfs als je niet ovuleerde terwijl je seks had is het mogelijk dat het sperma toch een eicel bereikt in de dagen daarna.<

7. Wat betekent het als ik twee keer in één maand ongesteld word?

Twee keer in één maand ongesteld worden kan veel verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen uiteenlopen van stress tot medische problemen als PCOS, diabetes, schildklierziektes, vleesbomen of overgewicht. Als het één keer voorkomt, hoef je je niet meteen druk te maken – dit kan komen doordat je hormonen tijdelijk uit balans zijn. Komt het drie of vier maanden achter elkaar voor? Laat dan een echo maken of bloed prikken om erachter te komen wat de precieze oorzaak is.

8. Waarom wordt mijn ontlasting zachter als ik ongesteld ben?

Wanneer je ongesteld bent komen er hormoonachtige deeltjes genaamd prostaglandines vrij. Dit komt omdat je menstruatie door je lichaam als een ontstekingsrisico wordt gezien. De prostaglandines zorgen ervoor dat je baarmoederspieren samentrekken (waardoor je menstruatiekramp krijgt), maar ze kunnen ook je ontlasting zachter maken of ervoor zorgen dat je vaker naar de wc moet. Gelukkig gaan de prostaglandines na een paar dagen zelf weer weg en zul je dan je weer een normale stoelgang krijgen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?