Tegenwoordig lijkt iedereen zich zomaar in de meest ingewikkelde yogaposes te vouwen en heeft iedereen wel een meditatie-app op zijn telefoon staan. Zelfontwikkeling is key en het belang van authenticiteit groeit. We willen massaal authentiek en ‘onszelf’ zijn. Geen poppenkast dus, maar gewoon eerlijk uitdragen wie we zijn en waar we voor staan.

Onderzoek uitgevoerd door de Australische Bronnie Ware toont aan dat mensen op hun sterfbed vooral spijt hadden van het feit ze dat niet de moed hadden gehad trouw te blijven aan zichzelf. Maar wat is authenticiteit eigenlijk? En waarom is het belangrijk?

Wat is authenticiteit?

Volgens De Dikke Van Dale betekent 'authentiek' het volgende: au·then·tiek (bijvoeglijk naamwoord) 1betrouwbaar, geloofwaardig; = echt. Als je deze vertaling betrekt op jezelf, verwijst het dus eigenlijk naar 'je oorspronkelijke zelf'. Authentieke mensen volgen hun eigen weg omdat ze daar zelf achter staan, ongeacht de verwachtingen van andere mensen. En omdat je dichter bij jezelf staat en trouw bent aan je eigen persoonlijkheid, zul je automatisch geloofwaardiger overkomen.

In de huidige maatschappij wordt steeds meer van ons wordt verwacht. De druk om je als een bepaald persoon voor te doen, genoeg geld te verdienen, een gezond en fit lichaam te hebben en om te voldoen aan de verwachtingen van de mensen om je heen, wordt steeds groter. En dan hebben we het nog niet eens over het groeiende aantal burn-outs en depressies. Het is dan ook niet gek dat authenticiteit steeds vaker wordt gezien als de oplossing. Zeg nou zelf: hoe lekker is het om volledig jezelf te zijn?

Authenticiteit bestaat, volgens de Amerikaanse Stephen Joseph, hoogleraar psychologie en gezondheid aan de universiteit van Nottingham, uit drie onderdelen:

1. Ken jezelf

Mensen die authentiek zijn, kennen zichzelf en weten waar ze voor staan. Je moet in staat zijn om de waarheid over jezelf onder ogen te zien, zelfs als die waarheid misschien helemaal niet zo leuk is.

2. Wees de baas over jezelf 


Ten tweede laten ze zich niet te veel beïnvloeden door anderen, ook als bepaalde keuzes ze minder populair maakt. Ze zijn, zoals Joseph het noemt ‘de baas over zichzelf’ en nemen de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes.

3. Wees jezelf


Ten slotte zíjn ze ook echt zichzelf. Ze doen zich niet anders voor en blijven bij hun eigen standpunten. Let wel: er is een groot verschil tussen authentiek zijn en bot zijn.

Test hoe authentiek je bent

Met de wetenschappelijk onderbouwde ‘authenticiteitsschaal’ kun je nagaan hoe het staat met jouw authenticiteit. Geef een cijfer van 1 (zo ben ik helemaal niet) tot 7 (zo ben ik helemaal) aan de volgende stellingen:

1. Ik denk dat het beter is om jezelf te zijn dan om populair te zijn
.
2. Ik weet niet echt hoe ik me vanbinnen voel
.
3. Ik word sterk beïnvloed door de meningen van anderen
.
4. Ik doe meestal wat andere mensen zeggen dat ik moet doen
.
5. Ik voel altijd de behoefte om te doen wat anderen van me verwachten
.
6. Andere mensen beïnvloeden me in sterke mate
.
7. Ik heb het gevoel dat ik mezelf niet erg goed ken
.
8. Ik blijf altijd achter mijn overtuigingen

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?