Hoewel een down gevoel hebben heel goed een symptoom kan zijn van een depressie, suggereert een Twitter-bericht (dat heel hard viral ging) dat er nog een ander heel duidelijk symptoom is. Eentje waar maar weinig over gepraat wordt. De Twitteraar, genaamd M. Molly Backes, plaatste een tweet over een fenomeen dat ze ‘de onmogelijke taak’ noemt. En dan heeft ze het over iets op je to-do lijst, dat ongelooflijk angstaanjagend is, ongeacht hoe moeilijk de taak ook is of hoe vaak je het al hebt gedaan. Meer dan 6500 mensen het originele bericht al geretweet en nog eens 31000 mensen hebben het geliket.

xView full post on X

In de daarop volgende tweets legt Backes uit dat ‘de onmogelijke taak’ iets heel simpels kan zijn, zoals het opmaken van je bed, of het doen van de afwas. Zodra je klaar bent met de taak, is er altijd wel weer een nieuwe taak waar je heel erg tegenop ziet. En als je eindelijk denkt dat het goed gaat, lukt het opeens niet meer om je slaapkamer op te ruimen,’ tweet ze.

Reacties

Sommige mensen, gingen in de reacties nog verder in op het symptoom dat Backes beschreef: 'Ik heb me nooit verdrietig gevoeld', tweet bijvoorbeeld iemand over haar depressie. ‘Ik voelde me zinloos, nutteloos en zwaar, zó zwaar.’ ‘Agressief apathisch,’ is hoe ik me herinner dat ik het beschreef aan mijn psychiater, "antwoordde een ander. 'Het kon me allemaal niets meer schelen en ik kon me zelf geen zorgen meer maken over het feit dat niets me meer kon schelen.’

Afhankelijk van de persoon

Het Trimbos instituut, het landelijke kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, omschrijft de onmogelijke taak als ‘neerslachtigheid’ en ‘een duidelijk verlies aan interesse in (bijna) alle activiteiten’, waarbij aangegeven wordt dat een depressie, op verschillende manieren naar boven kan komen, afhankelijk van de persoon.

Als een van de bovengenoemde beschrijvingen of symptomen zoals angst, prikkelbaarheid, verlies van interesse of plezier in het doen van dingen die je vroeger leuk vond, vermoeidheid, slaapproblemen of suïcidale gedachten - je bekend voorkomen en je daar al langer dan twee weken elke dag last van hebt, zoek dan zeker hulp. En weet dat je niet de enige bent. In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen ooit in het leven te maken met een depressie en zo’n 546.500 volwassenen maken per jaar een depressieve episode door.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?