Q&A: hoe werkt het actieve donorplan?

Love & Life


Met de nieuwe orgaandonatiewet gaat er in Nederland namelijk heel wat veranderen.

In de Tweede Kamer is gisteren – na een nek-aan-nek-race - het wetsvoorstel voor het actieve donorplan aangenomen. Het plan van D66 zorgt ervoor dat iedereen als orgaandonor staat geregistreerd, mits je aangeeft dat je het niet wilt. Mensen in orgaannood hebben op deze manier veel meer kans op het ontvangen van zo’n levensreddend ‘cadeau’.
   
Na veel tijd en moeite heeft D66 succes geboekt wat betreft actieve orgaandonatie. In Nederland is er een groot gebrek aan orgaandonoren. De politiek is daarvan op de hoogte, maar heeft tot gister altijd tegen stemt. Veel partijen vinden het actieve donorplan een schending van het zelfbeschikkingsrecht.
   
BEDANKT NS!
Waarom wordt het nu wel goedgekeurd? Er werd natuurlijk door de voorstanders gehoopt dat het voorstel zou worden aangenomen, maar toch kwam de positieve uitslag als een verrassing voor zowel voor- als tegenpartij.. Kamerlid Frank Wassenberg, van de Partij voor de Dieren, was niet op tijd voor de stemming en kon daarom zijn stem niet laten horen. Hij was namelijk nog onderweg met het openbaar vervoer naar Den Haag. Dankzij zijn afwezigheid werd de wet aangenomen met 75 stemmen voor en 74 tegen. Als hij wel aanwezig was geweest, was de eindstand 75-75 en zou het wetsvoorstel zijn verworpen. Kiele kiele dus!
   

    
Nu het wetsvoorstel is aangenomen in de Tweede Kamer, betekent het niet dat het plan officieel is. Hiervoor moet de Eerste Kamer het voorstel ook nog goedkeuren. Of het merendeel van deze Kamer ook positief gaat stemmen is lastig te voorspellen, dus de uitslag kan nog alle kanten op. Maar wat betekent dit wetsvoorstel voor jou als het wordt ingevoerd? Wij hebben de antwoorden!
   
Wat houdt het actieve donorplan in?
Het voorstel van D66-kamerlid Pia Dijkstra zorgt ervoor dat iedereen na overlijden zijn organen voor anderen beschikbaar stelt. Wie geen keuze maakt, staat automatisch geregistreerd als orgaandonor, a.k.a levensredder.
   
Kan ik mijn donorschap nog wijzigen of weigeren?
Dat kan! Je wordt met het actieve donorplan niet gedwongen tot het afstaan van je organen. Mocht je hier niet fijn bij voelen – of je hebt een andere reden waarom je het niet wilt – kan je dit aangeven. Je kan de ‘ja’ dus nog altijd veranderen in een ‘nee’ of een ‘ja, tenzij’. Die ‘ja, tenzij’ kan je gebruiken als je bepaalde organen – en/of weefsels – niet wilt afstaan. En nabestaanden kunnen ook nog altijd een arts verzoeken om van de orgaandonatie af te zien.
      
Wat betekent dit voor mijn organen?
Je bent én blijft dus de baas over je eigen lichaam. Je kan niet alleen kiezen of je orgaandonor wilt zijn, je kan ook kiezen welke organen je wél en niet wilt afstaan. De organen en/of weefsels waar andere mensen nog iets aan hebben zijn: de alvleesklier, bloedvaten, botweefsel, kraakbeen, pezen, darmen, hart, hartkleppen, huis, lever, longen, nieren en oogweefsel. Mocht je je niet prettig voelen bij het afstaan van de bovengenoemde lichaamsdelen, dan kan je dat per optie aangeven. 
   
Wat betekent deze wet voor het tekort aan orgaandonoren?
Op deze manier kunnen er veel meer levens gered gaan worden. Er is in Nederland een groot gebrek aan orgaandonoren en dat wordt met dit iedereen-is-donor-plan fors tegengegaan. We lopen in ons land een hoop potentiële donors mis, omdat veel mensen niet de tijd nemen om aan te geven wat er met hun organen moet gebeuren als ze dood zijn hebben. 
   
Wil je na het lezen van dit stuk je keuze wat betreft orgaandonatie vastleggen? Klik dan hier. In twee minuten heb je het geregeld!
  
Lees ook:
>> Waarom detoxen complete onzin is
>> 3 soorten pijn die je nooit moet negeren

Het ene moment gaap je van verveling en het andere moment is je agenda zó volgeboekt, dat je bijna uren moet inroosteren om te slapen. Herkenbaar? Lees dan vooral even verder.
Daddy knows best, right? Tijd om de papa-wijsheden (want laten we eerlijk zijn, vaders zijn wijze wezens) eens onder elkaar te zetten.