De laatste jaren hoor je steeds vaker heftige verhalen over de kledingindustrie. Ingestorte fabrieken, jonge kinderen die onder verschrikkelijke omstandigheden in fabrieken werken en afgelopen week werden er noodkreten van werknemers in labels van Zara-kleding gevonden. Daarnaast weten we inmiddels meer over de impact van de modebranche op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat de kledingindustrie, na de olie-industrie de meest vervuilende industrie wereldwijd is? En dat houden we zelf in stand als we niet heel snel ons koopgedrag gaan aanpassen. Maak je geen zorgen: het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en je kunt er nog steeds modebewust bij lopen! Zo shop je op een eerlijke en duurzame manier:

>> Hoe kun je nú je duurzame levensstijl upgraden?

1. Detox je kledingkast

Kijk eens kritisch naar je kledingkast: wat draag je nooit, zit niet lekker, is kapot of is eigenlijk al lang vergane glorie maar bewaar je louter voor de herinneringen die eraan kleven? En wat zou je juist heel erg missen als je het weg moest doen? Maak verschillende stapels: een met spullen die weg kunnen, een waar je over twijfelt en een met alles wat je wilt houden. Alles wat weg kan, kun je verkopen via Marktplaats of United Wardrobe, breng je naar een kringloop of doneer je.

2. Koop minder

Met zijn allen produceren we inmiddels 400% meer kleding dan twintig jaar geleden! En voor één kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig! Per spijkerbroek kost dat dus zo’n 7.000 liter water. Dat is net zoveel water als je lichaam in tien jaar tijd verbruikt! Wil je duurzamer gaan leven? Dan zul je minder moeten kopen. Om dat voor elkaar te krijgen kun je met jezelf de afspraak maken, dat je pas iets nieuws mag kopen als je een kledingstuk hebt verkocht of weggegeven: één kledingstuk erin, is één kledingstuk eruit. Zo zorg je voor een kledingkast met goede stukken. Die kun je dan af en toe aanvullen met trendgevoelige items, zodat je er toch fashionable bijloopt.

3. Koop duurzaam

Duurzaam shoppen betekent kleding kopen van kwalitatief goed materiaal dat lang mee gaat. Het kost je misschien iets meer, maar je bespaart er weer mee op de lange termijn. Maar pas op: duur betekent echt niet altijd dat het ook duurzaam is. Wil je checken of je duurzame en gecertificeerde kleding koopt? Kijk eens op Rank a Brand, GoedeWaar of FairWearFoundation hoe goed bepaalde merken scoren op duurzaamheid. Ook de apps AllesDuurzaam en Talking Dress helpen je verder al je wilt verduurzamen.

>> 10 duurzame sportkleding merken

4. Koop vintage en tweedehands

Kledingstukken die al gemaakt zijn: duurzamer kan niet! En dat is ook meteen de goedkoopste manier om nieuwe kleding te scoren. Ga op zoek naar pareltjes via websites als Marktplaats, The Next closet, Vestiaire Collective of United Wardrobe. Of trek erop uit naar markten zoals de IJ-hallen op de Amsterdamse NDSM-werf. Voor een paar euro scoor je daar de leukste kledingstukken.

5. Leen en ruil kleding

Hoe leuk is het om kleding te ruilen met vriendinnen of collega’s? Zo heb je een gezellige middag of avond samen, maak je anderen blij met items die jij niet meer draagt en kom je zelf thuis met hele nieuwe outfits! Ook leuk: in Amsterdam zit LENA the fashion library. Daar heb je toegang tot een collectie van opkomende designers, duurzame labels en de mooiste vintage die je voor een vast bedrag per maand oneindig kunt wisselen.

6. Was bewust

Als je net je halve maandsalaris hebt stukgeslagen aan mooie, duurzame kleding wil je natuurlijk wel dat het lang mooi blijft. En dat hangt voor een groot deel af van de manier waarop je het wast. Gooi je kleding niet bij elk wissewasje in de wasmand, maar hang het bijvoorrbeeld eerst even in de douche of buiten en eventuele vieze geurtjes zijn zo verdwenen. Sorteer je items áls je gaat wassen altijd op kleur, was zo koud mogelijk, gebruik ecologisch wasmiddel en laat de kleding zoveel mogelijk aan de lucht drogen.

>> Wat is jouw beauty footprint?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?