Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je focus: je genen, afleiding, ervaring, en natuurlijk vastberadenheid. Een onderzoek, uitgevoerd door vijf wetenschappers aan de Princeton University, laat zien: waar een wil is, een weg is. Ze ontdekten een manier waarop je jezelf kunt leren om je beter en langer te concentreren. Iets wat altíjd goed van pas komt.

Dagdromen

Gedachten die afdwalen naar je volgende maaltijd zijn niet altijd handig: je productiviteit gaat erdoor omlaag, zeker wanneer het vaker gebeurt. De onderzoekers noemen dit een ‘lapse’; een soort gat in je focus, omdat je je concentratie voor een bepaalde tijd kwijtraakt. Volgens hen gebeurt dit omdat we niet letten op hóe we focussen. Daar ligt ook de oplossing.

De onderzoekers lieten hun studenten opdrachten uitvoeren waar je concentratie voor nodig hebt, terwijl ze in een MRI scanner lagen. Hierdoor werd hun hersenactiviteit nauwkeurig in de gaten gehouden. Ze kregen foto’s te zien en moesten aangeven of ze een mannen- of een vrouwengezicht zagen, of dat een foto binnen of buiten genomen was.

Herken je gedachtenpatroon

Wanneer ze merkten dat de studenten minder goed begonnen te presteren, maakten ze de volgende opdracht moeilijker waardoor de student zich wel moést concentreren. Als ze de focus terug hadden, werden de taken weer makkelijker. Toen de studenten dit doorhadden, voelden ze zelf aan wanneer ze hun focus verloren, om deze vervolgens zelf weer terug te winnen door harder hun best te doen. Hierdoor konden ze dus voorkomen dat hun productiviteit afnam.

In andere woorden: wanneer je merkt dat je niet geconcentreerd aan het werk bent, pak dan juist die taak op die heel belangrijk is en waar je je volle aandacht bij nodig hebt. Zo kun je niet alleen meer taken afvinken van je to-do list, maar train je jezelf op de lange termijn om effectiever te werken.

Lapse versus focus

Na afloop van het onderzoek kenden de studenten namelijk de kenmerken die bij een ‘lapse’ en bij focus horen, en wisten ze dat ze daar invloed op kunnen uitoefenen. De onderzoekers hopen dat nader onderzoek naar dit onderwerp ook kan helpen bij de behandeling van personen met ADHD of ADD.

Ga jij nu ook knallen op je werk? Vergeet niet: het is normaal om soms even uit het raam kijken of te staren. Even niet door je hoofd laten waaien kan zelfs heel fijn zijn. Dit geeft je hersenen rust, en door dwalende gedachten kom je soms op de beste ideeën!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?