Voor wie het boek The Subtle Art of Not Giving a Fuck van Mark Manson heeft gelezen, weet dat a) Mark Manson supervermakelijk kan schrijven zonder in te boeten op inhoud, en b) het sowieso maar zinloos is om op zoek te gaan naar geluk, op zoek naar problemen moet je – lang (maar uiteindelijk heel logisch) verhaal.

Tip van de sluier: 'Life is not about getting rid of problems, it’s about finding better problems. It’s not about avoiding failure, it’s about getting better at failure. It’s not about knowing everything, but becoming more comfortable in not knowing anything,' slaat Manson wat ons betreft de spijker op z’n kop. Een verrukkelijke verfrissende en bovendien broodnuchtere kijk op Het Leven, voorbij het al te dolblije getrompetter over hoe je succesvoller, blijer, knapper, rijker, beter, en een heleboel andere woorden die eindigen op -er, kunt worden.

>> De dingen waarvan hooggevoelige personen willen dat je ze weet

Goed, nu zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd naar wat een Harvard-psycholoog over deze kwestie te zeggen heeft. Without further ado, Dr. Susan David, dames en heren, een gerenommeerde psycholoog aan de Harvard Medical School en mede-oprichter van het Harvard Institute of Coaching. Net als Manson flirt ook David met het idee dat we onze emoties heel anders zouden moeten leren benaderen. Ze daagt de mensen uit complexe emoties niet langer buitenspel te zetten door d’r een dot positieve gedachten tegenaan te gooien, of door een extra zeiltje bij te zetten om maar in die dolgelukkige wateren te geraken. Niets van dat al. David introduceert een nieuw concept: emotional agility, ofwel emotionele behendigheid.

Het zou de manier waarop wij mensen in deze wereld leven, werken en leiden volledig op z’n kop zetten. Stevige belofte. Het begint ermee dat je moet leren herkennen 'when you need to grit, and when you need to quit' – met andere woorden: wanneer je moet doorbijten, en wanneer je moet stoppen.

David betoogt over het belang van je fouten leren omarmen, het nut van falen en durven falen, de belangrijkheid van voor jezelf kunnen en durven denken, en je niet laten begoochelen door de massa, door de maatschappij – die er vaak maar belabberde gedachten op nahoudt als het gaat om succes, en die er zo vaak op aanstuurt vooral maar op te staan en door te gaan, wat lang niet altijd een goed idee is. Maar, goed: what’s new, really?

>> 10 tips voor meer motivatie

Tegen Forbes vertelt David: 'While there often seems to be a lot of shame in the idea of quitting, I actually think that there’s a huge amount of grace, dignity, and adaptation in that.' En zo is het maar net. Ze vervolgt haar redenering met dat het niet loont, in ieder geval niet op de lange termijn, blind te varen op extrinsieke motivaties (en dus mensen, of abstracter: de maatschappij, die ons vertellen dat we iets wel of niet zouden moeten doen). Wie duurzame en effectieve verandering blieft, zal moeten leren connecten met z’n eígen waarden en emoties.

'What does it take in the way we deal with ourselves, our thoughts, our emotions, and the stories that we tell ourselves that either hold us back or help us to thrive in the world?' Wat David betreft een essentiële vraag die je jezelf stellen moet, want uiteindelijk is de manier waarop je met je innerlijke ervaringen en psychologie omspringt allesbepalend. Of het nou gaat om welk carrièrepad je besluit te bewandelen, hoe je de boel leidt, hoe je groeit en bloeit op je werkplek…

Emotionele behendigheid, stelt de Harvard-psycholoog, is het vermogen om bij jezelf te zijn, bij je gedachten te zijn, te kunnen denken: ik ben een mislukking. Het vermogen bij je verhalen te kunnen zijn – waarvan sommige al in groep drie van de basisschool zijn opgeschreven over waar je dan wel en niet goed in zou zijn. Het vermogen om met die gedachten te dealen op een medelevende manier, op een manier die je toelaat je waarden naar boven te halen, op een manier die je alle waaroms laat beantwoorden. Het vermogen die informatie te gebruiken om de kloof te dichten tussen je intenties en je realiteit.

>> Sunday spa: hoe je thuis ultieme ontspanning creëert!

Belangrijk? Zeker: 'It’s important for individuals because we live in a world that often takes us away from a healthy relationship with ourselves.' Jezelf niet toestaan te leren van je ervaringen en emoties, en negatieve emoties altijd maar pronto pronto weg te stoppen, ontneemt je de kansen écht iets te veranderen. 'And then five years later, we say, 'Gee whiz, I'm still in the same miserable job.'

Waar het op neer komt: geluk is niet een doel, en dat zou het ook nooit moeten wezen. Geluk is een natuurlijk resultaat van het bewandelen van de voor jóu juiste paden en van het stellen (en why not: behalen) van de voor jóu juiste doelen. Of deze gedachte de manier waarop wij mensen in deze wereld leven, werken en leiden volledig op z’n kop gaat zetten, is natuurlijk helemaal aan jou om over te oordelen. Een nieuwe gedachte is het niet, een goede gedachte, dat is het absoluut.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?