Niemand is perfect, maar gek genoeg blijven we er toch altijd naar streven. Van wat we laten zien op social media tot het niet eerlijk zeggen wat we voelen en vinden. We hebben ergens het idee opgevat dat we pas de moeite waard zijn als we nagenoeg perfect zijn. Toegeven dat je een fout hebt gemaakt tegenover iemand die je liefhebt? Echt niet! Stel dat hij daardoor minder van je gaat houden? De crux is dat het juist andersom werkt. Je kwetsbaar opstellen en fouten laten zie, zorgt júist voor sterkere en betekenisvolle relaties.

Belangrijke onderzoekers op dit vlak zoals dr. Sue Johnson en Brené Brown geven aan dat kwetsbaarheid de sleutel tot verbinding is. Daar heb je een flinke portie moed voor nodig, want laten zien wie je écht bent, inclusief flaws, is heel moeilijk.

Waarom is kwetsbaar opstellen zo moeilijk?

Als je in het verleden gekwetst bent, wil je jezelf natuurlijk het liefst beschermen en je kwetsbaarheid niet meer laten zien. Dat komt volgens dr. John Amodeo door een deel van onze hersenen dat bedreigingen signaleert en ons daartegen wil beschermen. Dat waren vroeger gevaarlijke roofdieren, maar inmiddels waarschuwt dit deel van de hersenen ons ook voor interacties met mensen die ervoor kunnen zorgen dat we ons schamen of een deuk in ons zelfvertrouwen oplopen, waardoor we niet meer ‘veilig’ zijn.

Wanneer onze instincten ons proberen te beschermen, zijn er twee dingen die we meestal doen: we vallen aan of trekken ons terug. In een relatie ontstaat daardoor vaak woede en verwijten. Je komt nooit echt dichter tot elkaar. Stel je je wél kwetsbaar op, dan krijg je er gegarandeerd een gevoel van ‘samen’ voor terug. Je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Praten dus, over wat je voelt, wat je nodig hebt en wat je raakt. Keep in mind dat niemand perfect is, lach om je eigen fouten en spreek het uit als je het even niet meer weet. Je hoeft echt niet de hele tijd je grootste angsten op tafel te gooien, maar je hoeft ook niet altijd die power woman te zijn.

Afstand tot emoties

De Amerikaanse filosoof en psycholoog Eugene Gendlin heeft een oefening ontwikkeld om je te helpen met emoties te dealen in plaats van erdoor te worden overweldigd:

“Als je je kwetsbaar voelt, doordat je bang, verdrietig of boos bent, las dan heel even een pauze voor jezelf in voordat je reageert. Merk op hoe je je voelt. Wat voel je nu? Voel je je gespannen, is je ademhaling anders, voel je je buik samentrekken? Het is helemaal oké om te voelen wat je op dat moment voelt. En misschien lukt het je nu wel om een beetje afstand tot je emoties te bewaren, zodat je ze van een afstandje kunt observeren en er niet meer zo door wordt overweldigd.”

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?