Het gevoel dat je krijgt als je een nieuwe outfit hebt gescoord is heerlijk! Daar is voor de meesten geen ontkennen aan. Het geeft zo’n voldoening dat het zelfs verslavend kan zijn. Niet gek dus dat die sneakers in de etalage moeilijk te weerstaan zijn als je loon net is gestort. Maar wat maakt je uiteindelijk gelukkiger, denk je? Die dure tas of een weekendje weg?

Je kunt je voorstellen dat als je later ouder bent, je met meer plezier terug zal kijken op een mooie herinnering (zoals dat weekendje weg) met mensen waar je van houdt, dan naar een tas of een paar schoenen. De wetenschap kan dat nu ook onderbouwen, want uit onderzoek van de San Francisco State University blijkt dat mensen die hun geld investeren in reizen, ervaringen en herinneringen gelukkiger zijn.

Het onderzoek liet ook zien dat mensen vaak na een dure aankoop, het gekochte product minder waardevol vonden dat voordat ze het kochten. Voordat de deelnemers iets kochten, zeiden ze zelf te weten dat het ze gelukkiger zou maken om het geld uit te geven aan een ervaring, maar uiteindelijk gingen ze toch voor de aankoop van het product. Volgens de onderzoekers komt dat doordat mensen gevoelig zijn voor trends. Na afloop van de aankoop zeiden de deelnemers dat ze voor de ervaring hadden moeten kiezen, omdat ze daar langere tijd voldoening uit zouden halen. Ook onderzoek aan de Cornell University wijst uit dat ervaringen gelukkiger maken dan spullen, omdat je door ervaringen vaak ook je sociale relaties verbetert.

Onderzoeker Dr. Thomas Gilovich van de Cornell University is ervan overtuigd dat we spullen kopen zodat we ons gelukkig en succesvol voelen. 'Maar zodra je het in je bezit hebt, pas je je eraan aan en is het niet meer zo spannend', zei hij tegen Fast Company. 'Onze ervaringen zijn een groter deel van onszelf dan materiële spullen. Je zou kunnen denken dat spullen bij je identiteit horen, maar ze staan letterlijk en figuurlijk buiten jezelf. Bij ervaringen is het tegenovergestelde het geval. We zijn een optelsom van onze ervaringen.'

Betekent dit nu dat je jezelf niet meer mag trakteren? 'Nee', zegt Gilovich, 'natuurlijk mag je jezelf trakteren voor je harde werk, maar bewaar de grote(re) investeringen voor ervaringen die je niet meer zult vergeten.' Denk dus iets langer na voordat je je pinpas tevoorschijn tovert, en vraag je af of je deze aankoop écht nodig hebt. In plaats van een nieuwe iPhone kun je namelijk ook een ticket naar een land kopen waar je nog nooit geweest bent. Just sayin’.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?