5 makkelijke tips: zo start je met een minimalistische lifestyle

Love & Life


Beter voor de wereld én beter voor jou – echt waar.

Als dit artikel hebt geopend, ben je ergens in je achterhoofd waarschijnlijk al aan het denken over je spullen (of eigenlijk: ontspullen) en wat het voor jou kan doen. Misschien wil je een opgeruimder huis, misschien meer rust in je hoofd of wellicht denk je na over wat voor effect ons consumptiegedrag heeft op de wereld. Wat de reden dan ook mag zijn: minimalistisch leven heeft inderdaad veel voordelen. Niet alleen bovengenoemde reden, maar ook het feit dat je meer tijd overhoudt door minder te spullen te hebben. Ga maar na: hoeveel tijd ben je kwijt aan spullen opruimen, meubels schoonmaken, kleren wassen? Minder opruimen betekent letterlijk meer tijd. Grote kans dat je de voordelen van minimalistisch(er) leven wel inziet, dus we gaan verder met een aantal tips om gelijk toe te passen: 
    
>> Ontspullen: Karlijn is er mee gestart en er is geen weg meer terug
   

1. Koop iets, geef iets weg

Om te voorkomen dat je in ieder geval niet méér spullen verzamelt, is deze regel een redelijk simpele om te onthouden: iedere keer dat je iets koopt, moet je ook iets wegdoen. Koop je een nieuw kledingstuk? Geef dan een oude (die waarschijnlijk toch maar in je kast blijft liggen) weg. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een televisie: in plaats van je oude naar de slaapkamer te verhuizen, geef je je oude televisie weg. Er zijn vast instanties of mensen die er heel blij mee zijn.

  
2. Verminder triggers

Iedere gewoonte wordt gevoed door een bepaalde trigger. Heb je de neiging maandelijks of zelfs wekelijks nieuwe schoenen te kopen? Zorg dan dat je alle impulsen uit je leven elimineert. Schrijf je uit van alle e-mails met aanbiedingen, verwijder je adres uit het klantenbestand van de catalogi die je ontvangt en spreek af met je vriendin in een park in plaats van de stad. Wil je het echt rigoureus aanpakken: gebruik een app (zoals Cold Tukey of FocalFilter) om bepaalde shoppingwebsites te blocken.

    
3. Koop alleen dingen die passen bij wat je al hebt

Een grote valkuil voor veel mensen is om dingen te kopen die niet bij de spullen passen die je al hebt. Dus, koop alleen kleren die je kunt matchen bij de kleding die je al hebt. Zo voorkom je een heleboel miskopen, die je niet draagt omdat je geen idee hebt wat je erbij aan moet. 
   
>> Je huis duurzaam inrichten? Zo doe je dat
      

4. Probeer eens een maand niets te kopen

Verbied jezelf een maand lang nieuwe spullen te kopen. Dit geldt natuurlijk niet voor boodschappen, maar wel voor kleding en alle andere zaken. Het is een goede manier om jezelf met de neus op de feiten te drukken en te beseffen hoe vaak je eigenlijk iets wilt kopen. Je zult waarschijnlijk ook merken dat je gaat zoeken naar andere oplossingen. Denk aan een bepaald type gereedschap: wat is er mis mee om deze te delen samen met de buurvrouw als je het toch maar twee keer per jaar even nodig hebt?
     

5. Leg jezelf beperkingen op

Om Monica uit Friends even te quoten: ‘Rules are good! Rules help control the fun!’. Stel je voor dat je lokale sportclub de regel heeft dat sportschoenen maar maximaal 80 euro mogen kosten? Of dat de school van je dochter samen met de ouderraad besluit dat er maar maximaal één uur televisie per dag mag worden gekeken? Of dat de traktatie van je zoontje maar maximaal 20 euro mag kosten. Grote kans dat veel mensen dit heel erg fijn vinden. Het zijn namelijk precies van die onderwerpen waar ouders druk voelen om meer te geven of te spenderen dan wat ze eigenlijk zelf goed zouden vinden of überhaupt kunnen uitgeven. Ga eens eerlijk bij jezelf na op welke gebieden jij een soortgelijke ervaring hebt en stel regels op voor jezelf.
   
>> Tweedehands en duurzaam kleding kopen doe je hier
   

 
 

Zo shop je op een eerlijke een duurzame manier!
Deze Harvard-psycholoog legt uit waarom – en vertelt wat dan vervolgens wèl een goede aanpak zou zijn, wel zo handig.
Wat ze zeggen niet voor niets: 'liefde gaat door de maag'.
Bijna de helft van de jongeren voelt zich vaak eenzaam.