We hebben allemaal weleens een nachtmerrie. Je zit bijvoorbeeld ergens opgesloten, zakt voor een examen of loopt naakt over straat. Eenmaal wakker kun je er vast om lachen, maar wacht even voordat je die rare dromen afwimpelt als onzin. De kans is namelijk groot dat ze je iets proberen te vertellen.

Onderzoekers van de Universiteit Gent deden onderzoek naar het verband tussen nachtmerries en frustraties die mensen ervaren in het dagelijks leven. Wat bleek? Mensen die niet helemaal lekker in hun vel zitten hebben vaker last van terugkerende nachtmerries, waarin ze falen of zich hulpeloos voelen. De frustraties die we (onbewust) ervaren als we wakker zijn, komen dus vaak in slapende toestand opborrelen.

Basale psychologische behoeftes

Stel jezelf eens de volgende vragen: voel je genoeg vrijheid om te doen en laten wat je zelf wil? Vind je dat je goed genoeg bent in je werk? Heb je fijne relaties met de mensen om je heen? Kun je hier geen overtuigend ‘ja’ op antwoorden, dan mist er iets in de basale behoeftes die ieder mens nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar je terugkerende nachtmerries kunnen hierin een signalerende functie hebben, aldus de onderzoekers. Interessant, right?

Bij je volgende nachtmerrie kun je voortaan altijd even checken of er bepaalde dingen in je dagelijks leven misschien even niet zo soepel verlopen. En is dat zo? Dan is het goed om het er met iemand over te hebben, zodat je niet meer elke nacht paniekerig en doorweekt wakker wordt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?