Driewerf hoera voor de Noorse voetbalbond!

Love & Life


Die trok de salarissen van mannen en vrouwen gelijk.

Weekie, wat een weekie. Dat we bij Women’s Health meer bekommernis willen vragen voor seksisme, maakten we laatst goed duidelijk door er een meldpunt voor te openen. Dat we heus geen zuurpruimen willen zijn als het aankomt op al wat nog verbeterd kan (correctie: moet) maken we hieronder duidelijk door het vuur te openen met het góede nieuws van afgelopen dagen.
  
>> WH's Tara is pisnijdig en opent bij dezen een meldpunt voor seksisme
  
Want goed nieuws is er beslist. Ditmaal kwam het uit Noorwegen, waar de Noorse voetbalbond heeft besloten de salarissen van mannen en vrouwen gelijk te trekken. Hells yes! Voetbalsters van het nationale voetbalteam krijgen voortaan dus hetzelfde salaris gestort als hun mannelijke collega’s. Hoe dat kan? Omdat de mannen van nu af aan een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten afstaan aan de vrouwen, en daardoor de vergoeding bij interlandverplichtingen gelijk getrokken wordt.
  
En dat tikt aan, voor de vrouwen. Met deze overeenkomst krijgen de vrouwen zo’n beetje het dubbele uitgekeerd. Alles bij elkaar opgeteld gaan de vrouwen van 3,1 miljoen kroon (330.000 euro) naar ongeveer 6 miljoen kroon (640.000 euro). Hear hear!
  
De aanvoerder van het Noorse nationale team, Caroline Graham Hansen, deelde op Instagram haar vreugde en bedankte haar mannelijke collega’s:
  
“Het was voor jullie misschien maar een kleinigheid, en zal jullie allicht niet raken in de portemonnee. Het was misschien een hele logische stap om te maken, maar het betekent de wereld voor ons! Voor ons team. Voor onze sport! En voor alle vrouwelijke (top)sporters out there, die hetzelfde werk verrichten als mannen, dezelfde sporten beoefenen, maar minder betaald krijgen. Als ik van jullie hoor dat een gelijk salaris iets is wat een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn, heb ik zin om te huilen en jullie allemaal een knuffel te geven. Dank voor deze stap. Dank dat jullie hebben laten zien dat gelijkheid belangrijk is, dank dat jullie ons helpen het makkelijker te maken onze dromen na te jagen!”
    

  
In Amerika maken vrouwen in de voetballerij zich trouwens ook sterk voor een beter salaris. Voetbalsters uit het nationale elftal waren in aanloop naar de afgelopen Olympische Spelen nog van zins het op een staken te zetten om betere salarissen en arbeidsomstandigheden af te dwingen bij de voetbalbond. (Echter oordeelde een Amerikaanse rechter destijds dat het Amerikaanse nationale vrouwenvoetbalteam geen recht op had om te staken.)

Zoals gezegd, er was ook minder best nieuws:
  
WH's Caroline van Zijl is niet te spreken over hoe turnsters afgelopen weekend werden becommentarieerd op NOS. Je leest het hier.

Hooggevoelig en ervaar je vooral nadelen? Helemaal nergens voor nodig, hooggevoeligheid kan namelijk absoluut een kracht zijn! 
Laten wespen jou nooit met rust? Met deze tips verjaag je ze op een natuurlijke manier.
Standjes voor vrouwen! Alleen al die Joystick Joyride belooft veel goeds.
Uit onderzoek blijkt dat mensen afknappen op deze dingen.