Iedereen heeft te maken met pijnlijke emoties. Verdriet, woede en teleurstelling horen erbij, maar het liefst sprint je er waarschijnlijk keihard van weg. Of reageer je het (onbewust) af op mensen die op dat moment toevallig bij je in de buurt zijn. En dat is ook niet gek in een maatschappij waarin ons geleerd is emotie zoveel mogelijk te vermijden en we sterk en onafhankelijk genoemd worden als we geen emoties tonen. Wél is het goed om te weten hoe je er óók mee om zou kunnen gaan. Je kunt er namelijk nogal wat van leren, die pijnlijke emoties.

Lange termijn

Af en toe emoties vermijden is helemaal niet erg, zoals wanneer we onze tranen doorslikken om niet te huilen op het werk of weg te lopen van een vervelende situatie. Standaard emotioneel ongemak uit de weg gaan is een ander verhaal. Dat is op lange termijn geen goed idee. Het vermijden van emoties is niet voor niets één van de boosdoener bij veelvoorkomende psychiatrische stoornissen, zoals angst en depressie.

In het boek 'Sterker dan ooit, de wijsheid van vallen en opstaan’, geeft Brené Brown een aantal tips over hoe je omgaat met de emoties die je het liefst uit de weg gaat. Het is volgens haar allereerst van belang om een opspelende emoties te leren herkennen. Hoe reageer je op zo’n moment? Haal je een situatie voor de geest waarin er een conflict speelde en probeer te achterhalen wat er gebeurde. Reageerde je bijvoorbeeld door te gaan schreeuwen, kreeg je het heel warm of begon je lichaam te trillen?

Bewustwording

Door je bewust te worden van de manier waarop jij op pijnlijke emoties reageert kun je het de volgende keer beter signaleren. Daarnaast is het belangrijk om altijd in gedachten te houden dat de manier waarop dingen bij jou overkomen niet altijd zo bedoeld zijn. Er zit waarschijnlijk vaak nogal een verschil in jouw ervaring en de vaststaande feiten over de gebeurtenis. 'Door open te staan voor dit ongemak, zul je veel leren', aldus Brown.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?