Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je vriend(in) of een van je huisgenoten ‘s nachts door het huis begon te spoken. Je wilt diegene het liefst helpen om te voorkomen dat hij/zij zichzelf bezeert, maar je weet niet waar je goed aan doet. Moet je de slaapwandelaar wakker maken of niet?

Wat gebeurt er als je slaapwandelt?

Slaapwandelen komt vooral voor tijdens de NREM slaap (non-REM slaap). Dit is je diepe slaapfase, waarbij je hersenen trager gaan werken, maar is je lichaam nog actief is. Het lijkt erop dat bij slaapwandelaars de wisselwerking tussen slapen en waken niet goed werkt. Als je slaapwandelt, word je als het ware half wakker. Je houdt je ogen open, waardoor het lijkt alsof je wakker bent terwijl dit niet het geval is.

Tijdens het slaapwandelen kan je allerlei fysieke activiteiten doen – je aankleden, eten, rondlopen en, in sommige gevallen, zelfs autorijden. De duur van het slaapwandelen kan variëren van een halve minuut tot langer dan een half uur. Slaapwandelen verstoort iemands slaap niet, dus diegene kan na het doen van de activiteiten weer gewoon verder slapen. Ze herinneren zich ook vaak niet dat ze een nachtelijk tripje hebben gemaakt.

Slaapwandelen komt vooral voor bij kinderen, wat zou kunnen komen doordat hun hersenen en lichaam nog volop in ontwikkeling zijn. Maar ook volwassenen – en dan vooral mannen - kunnen gaan slaapwandelen. De oorzaak hiervan kan stress, oververmoeidheid of alcohol- en medicijngebruik zijn.

Wakker maken?

Kan het kwaad om een slaapwandelaar wakker te maken? In principe niet! Vroeger werd gedacht dat men ging slaapwandelen vanwege psychische aandoeningen. Daarom werd er gevreesd dat het wekken van een slaapwandelaar zou kunnen zorgen voor verergering of overdraging van deze ‘aandoening’. Aangezien we nu weten dat slaapwandelen over het algemeen een onschuldige slaapstoornis is, is ook duidelijk dat het niet per se kwaad kan om iemand te wekken als hij/zij slaapwandelt.

Als je een slaapwandelaar wilt wekken, moet je er wel rekening mee houden dat dit waarschijnlijk lastig gaat. Hij/zij bevindt zich immers in een diepe slaap. Ook kunnen slaapwandelaars schrikken, verward raken of zelfs boos en agressief worden als je ze wakker maakt. Het is dan ook beter om een slaapwandelaar terug naar bed te leiden, aangezien het soms gevaarlijk kan zijn om te slaapwandelen. Slaapwandelaars zijn zich namelijk niet bewust van hun omgeving en kunnen zichzelf daardoor makkelijk bezeren.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?