Dit is waarom je zo vaak statisch geladen bent

Love & Life


Word jij ook knettergek van die schokken?

Schrik jij je ook steeds de tandjes als je weer een schok van jewelste krijgt wanneer je iets of iemand aanraakt? Hoe leuk die knetterende liefde tussen jou en je lief ook is, zoveel spanning sla je liever over, toch? Dat het te maken heeft met de tijd van het jaar, was je vast niet ontgaan, maar hoe het precies zit? Waarom zijn we met kou toch steeds statisch geladen?
 
>> 5 tips om de winterblues voor te blijven
     
Statische elektriciteit ontstaat wanneer er sprake is van wrijving. Als je bijvoorbeeld op je stoel heen en weer schuift of over vloerbedekking loopt, word je statisch geladen. Je kent het wel van de ballon die je vroeger langs de gebreide trui van je opa wreef. Het ene materiaal is gevoeliger voor deze spanning dan het andere. Als je vervolgens iets aanraakt wat nóg gevoeliger is voor elektronen, dan kan het zo zijn dat je alle elektriciteit in één keer verliest. Wanneer dit gebeurt kun je een kleine schok of stroomstoot ervaren.
 

Waarom in de winter?

Maar waarom hebben we hier in de winter vaker last van? Easy peasy: droge lucht is één van boosdoeners. En omdat de luchtvochtigheid in de winter nou eenmaal lager is dan in de zomer, krijg je in de winter meer schokken te verduren. Daarnaast heb je het natuurlijk graag lekker warm in huis, waardoor de verwarming op volle toeren draait. Dat zorgt ervoor dat de lucht nog droger wordt.
 
>> Onderzoek: nagelbijten is een teken van perfectionisme

 
Droge huid

Heb jij vaak last van een droog velletje? Helaas heb je dan ook vaak meer last van statische ontlading dan iemand met een vettere huid. De elektrische lading kan bij jou niet zo snel een uitweg vinden.
 

Tips om statische elektriciteit te verminderen

- Draag zo min mogelijk synthetische stoffen en ga voor natuurlijke materialen zoals linnen om het knetteren tot een minimum te beperken.
- Gebruik geen haarproducten die ontvettend werken. Dat vet is namelijk dé manier om elektrische lading te lozen.
- Doe een metalen veiligheidsspeld in je zak. Het metaal ontlaadt waardoor je geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider.
- Smeer je goed in met hydraterende crème om weerstand op te bouwen.
- Voorkom schokken door jezelf te ontladen met een antistatische sleutelhanger op een voorwerp zoals een metalen deurklink. In zo’n sleutelhanger zit een neonlampje die de sterkte van de ladingoverdracht overneemt, zodat je geen schok meer kunt krijgen.
 
>> Herkenbare wintersportsituaties voor iedereen die van wintersport houdt
     
Bron: Esdsite

 


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Even op de pauzeknop drukken zonder daarvoor naar een (duur!) meditatie-retraite in India te hoeven reizen. 
En tips voor hoe je toch dat (irritante) nummer uit je hoofd kunt krijgen.
Antwoord op de vragen die we eigenlijk allemaal wel hebben.