Stress heeft wel degelijk invloed op ons lichaam en zeker ook op ons eetgedrag. Het lijkt wel alsof er twee soorten stress-eters bestaan: de één krijgt geen hap door zijn keel, de ander eet in no time een hele reep chocolade op. Je denkt misschien dat dit gewoon persoonsgebonden is, maar dat is niet zo.

Het zit zo

Het verschil zit hem namelijk in de belevenis van de stress: ervaar je acute stress, dan is de kans groot dat je niet meteen aan eten zal denken. Dit komt omdat er op zo'n moment adrenaline wordt aangemaakt. "Adrenaline geeft ons een energieboost, maar zal andere lichamelijke processen doen vertragen, waaronder de vertering", aldus wetenschapper Matt Kuchan tegen het Amerikaanse Greatist. "Met name de peristaltiek - de beweging waarmee je voeding door je maag-darmstelsel wordt geduwd - wordt afgeremd, waardoor ook het hongergevoel onderdrukt wordt."

Maar...

Wie echter voor een lange tijd stress ervaart, zal zich eerder op ongezond eten storten, beaamt psychologe Susan Albers. Langdurige stressmomenten leiden tot een verhoging van het cortisolgehalte in ons lichaam. Verschillende studies tonen aan dat deze cortisol ons aanspoort om meer te eten, en om meer suiker en vetten op te nemen. Echter, een recent onderzoek had als resultaat dat vrouwen die regelmatig ongezond aten, de stress als minder storend ervoeren. Dat is ook te verklaren door de zogenaamde ‘dopamine high’ die zich voordoet in onze hersenen wanneer we ongezond eten.

Het grootste probleem is echter dat we steeds meer en meer suikers en vetten nodig hebben om deze high te kunnen bereiken. "Mensen zouden niet stress-eten als het niet zou werken. Het doet ons werkelijk beter voelen, al is dat effect maar tijdelijk. Chocolade kan bijvoorbeeld je humeur maar voor drie minuten boosten", schrijft Albers. Kortom: ongezond eten helpt, maar dit werkt maar voor even en lost de stress niet op.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?