‘Net een lange zware dag gehad op kantoor, ben super gestresst maar ik kom zo thuis.’ Als je partner dat zegt weet je dat je kunt uitkijken naar chagrijnig gezelschap. Is er dan niets wat je kunt doen om die stress te verminderen? Een knusse knuffel en zinderende zoen misschien? Ja, dat zou vast wel fijn zijn, maar als je je partner op het moment van de stress zelf wilt helpen is er nog iets anders wat je kunt doen. En het antwoord ligt meestal letterlijk in je hand.

SMS de stress weg

Misschien had je het al geraden. Je mobiel heb je een groot deel van de dag al in je hand liggen, en de smsjes en whatsappjes vliegen meerdere malen over en weer. Hoewel we onze telefoon wel wat vaker weg zouden mogen leggen, komt die telefoonverslaving nu wel goed van pas. Een simpele sms naar je partner kan namelijk al een groot verschil maken in zijn/haar stress.

Huh, hoe kan dat? Goede vraag. De University of California geeft antwoord met dit onderzoek. Wanneer je partner voor een uitdaging staat en een hoop stress ervaart wil je natuurlijk helpen. Als jullie op dat moment niet bij elkaar zijn kun je het best een sms sturen waarin je je partner gerust stelt. En wat je dan juist niet moet doen, is een pagina lange preek sturen waarin je al je geloof in hem/haar uit en de meest cheerleader achtige quotes eruit gooit. Geloof het of niet, maar dat is dus té obvious.

Wees subtiel

Tijdens het onderzoek werden de testpersonen verdeeld over verschillende groepen die allemaal een test moesten maken. De eerste groep kreeg van te voren een berichtje van hun partner waarin stond dat ze zich geen zorgen hoefden te maken en dat alles goed zou komen. De tweede groep kreeg een berichtje met een random stukje tekst, zoals ‘het is hier warm’. De derde groep ontving helemaal geen berichtje.

Achteraf had alleen de groep die een random berichtje (over het weer) had ontvangen een verlaagd stressniveau. Hun bloeddruk was lager geworden na het ontvangen van het berichtje en ook lager gebleven tijdens de test, terwijl de bloeddruk van de andere groepen juist omhoog ging.

‘Maak je geen zorgen over de test’

De goedbedoelde berichtjes waarin partners lieten weten dat de test wel mee zou vallen, en dat ze vertrouwen hadden dat ze de test goed zouden maken, werkten dus niet stressverminderend. Volgens de onderzoekers kan dit komen doordat ze met zo’n bericht hun partner juist helpen herinneren aan het feit dat ze iets stressvols moeten gaan doen. ‘Onzichtbare’ steun - waarin je het stressvolle onderwerp vermijdt - werkt in deze situaties dus een stuk beter. Een simpele herinnering dat je aan je partner denkt of dat je op hem/haar wacht, is wél een goede manier om stress bij je partner te verminderen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?