Ook al is het niet elke dag World Earth Day, we staan er graag gezamenlijk bij stil hoe het nu eigenlijk gaat met Moeder Aarde. Je voelt ‘m vast al aankomen: ze heeft nogal last van onze gigantische productie van plastic. Als we doorgaan met ons huidige level van plasticproductie, zit er in 2050 meer plastic in de vis. That ain’t good. Zowel voor mens als voor dier.

Single-use

Zo’n veertig procent van het plastic dat terechtkomt in de oceanen, is single-use plastic: plastic materiaal dat maar één keer gebruikt is. Behoorlijk zonde. Het wordt in gemiddeld 5 seconden gemaakt, 5 minuten gebruikt en heeft meer dan 500 jaar nodig om af te breken. Eerder dit jaar probeerden Plastic Soup Foundation en Lush met de campagne ‘Refuse Single Use’, meer bewustzijn te creëren rondom het gebruik van single-use plastics. Met hun actie daagden zij de wereld uit om 30 dagen de meest gebruikte single-use plastics te weigeren: flesjes, zakjes en rietjes.

Zo doe je dat

De meest effectieve manier om plasticafval tegen te gaan, is door het gebruik ervan te verminderen. Uit frustratie over hoeveel plastic er niet alleen in zee, maar ook op onze stranden rondslingert, werd surfster Julia van Rooij ruim anderhalf jaar geleden ambassadeur van stichting Clear Water Initiative. Daarom probeert ze zo min mogelijk plastic te verbruiken, en deelde ze met ons haar eigen meest effectieve tips om het gebruik van plastic in het algemeen omlaag te schroeven:

  • “Om de single-use plastics te vermijden, gebruik ik altijd een eigen beker of drinkfles, en een boterhammentrommel.”
  • “Als je kleding hebt waarin ‘poly-achtige’ stoffen verwerkt zijn, was het dan zo min mogelijk. Hierin zitten microfibers die vaak van plastic zijn, en via de wasmachine in het water terechtkomen.”
  • Sommige scrubs of andere verzorgingsmiddelen bevatten 'microbeads', die uiteindelijk in zee terechtkomen en giftig zijn voor vissen.” Met de app ‘Beat the Microbead’ kun je de barcode van een product scannen, om te checken of ‘ie vrij is van microbeads.
  • “Breng altijd een eigen tas mee om je boodschappen in te bewaren, in plaats van een plastic tasje te kopen.”

>> Dit gebeurt er als je een week geen plastic afval produceert

  • “Neem standaard je eigen rietje (van bamboe of metaal) mee, en laat op het terras van tevoren weten dat je geen rietje in je drankje hoeft. Vaak komen hier ook nog leuke gesprekken uit!”
  • “Probeer meer naar de markt te gaan, in plaats van naar de supermarkt. Op de markt worden producten minder vaak verpakt in plastic. Plus, het is ook nog eens goedkoper.”
  • “Pak liever een pepermuntje in plaats van kauwgom, want kauwgom is gemaakt van synthetisch rubber. Oftewel: plastic.”
  • “Gooi wattenstaafjes in de prullenbak, niet in het toilet.”
  • "Je kunt van oude katoenen kleding en bijenwas een soort wraps maken, die de functie van plastic folie overnemen en herbruikbaar zijn.”
  • “In sommige theezakjes zitten microplastics, dus losse thee kopen is een betere optie.”
  • “Gebruik milieuvriendelijke sponsjes om je borden schoon te maken, in plaats van de reguliere. In het groene laagje dat afbrokkelt naarmate je het gebruikt, zitten ook microplastics die je meespoelt met het afwaswater."
instagramView full post on Instagram

>> Lees hier hoe je nú kunt beginnen met een duurzamer leven

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?