Het is Healthy Habit Week bij Women's Health! Dit betekent dat we extra veel tijd besteden aan gezonde gewoontes: van elke dag een goede daad verrichten tot een week lang elke dag om 4 uur opstaan.

Droom je soms ook van een week die acht dagen duurt? Of een dag van 48 uur? Dat je geen dinner dates en borrels hoeft te skippen omdat je nog te veel werk hebt? Volgens The Wall Street Journal zou je meer dan genoeg tijd hebben, als je om 4 uur ‘s ochtends uit de veren bent. Dan ben je namelijk het meest productief. Want hoe vroeger je opstaat, hoe meer tijd je hebt (zonder afleiding) om je bucketlist af te werken. WH's Angela probeerde het een weekje uit en vertelt hoe zij het heeft beleefd. Spoiler: er kwamen een paar extra bakjes koffie aan te pas (en een vleugje anti-wallencrème).

'Oke, ik geef toe. Om 4 uur ‘s ochtends uit je bed rollen klinkt een beetje alsof je jezelf vrijwillig een kater geeft. Het is mega donker, iedereen is offline, er loopt geen kat op straat en zelfs de vogels liggen nog in hun nest. Ik heb het vage vermoeden dat mijn lichaam tegen 10 uur ‘s ochtends dreigt in te storten als ik zo vroeg opsta. Toch ben ik ergens enorm benieuwd naar dit dagschema – dat op het eerste zicht tegen mijn bioritme lijkt in te druisen. Als ik het relativeer denk ik: het is eigenlijk maar 3 uur eerder opstaan dan normaal. Piece of cake, toch?

Al snel vind ik motivatie op social media: verschillende vloggers maakten al filmpjes en blogs over dingen zoals Helweek en My Miracle Morning. Volgens hun experimenten, zou je er ontzettend productief van worden. En dat is precies wat ik nodig heb om met mijn goede voornemens aan de slag te gaan.

1. Makkelijker gezegd dan gedaan

Hoe kom ik in hemelsnaam zo vroeg uit bed? Stap één was wegblijven van de snoozeknop. Aha, dan zet ik toch gewoon meerdere wekkers? Om 3:10, 3:15, 3:20, enzovoort? Nee, dat was te makkelijk. Dus probeerde ik heel steady slechts één wekker te zetten en dan meteen onder mijn donsdekens vandaan te kruipen. Helaas was het te verleidelijk om lekker door te blijven doezelen. Na deze mislukte poging van dag één, downloadde ik de Mathe-wekker. Dit is een gratis app die ervoor zorgt dat je een moeilijk wiskundig probleem moet oplossen voordat je je wekker het zwijgen op kunt leggen. Mocht je echt geen wiskundeknobbel hebben, dan kun je ook je telefoon zo ver mogelijk van je bed te leggen. Dan moét je wel je bed uit. Boze huisgenoten of buren zijn namelijk geen fijne start van de dag.

2. Het voelt lekker: vroeg opstaan én vroeg ontbijten

Na enkele dagen raak ik wat meer gewend aan mijn nieuwe ritme. Als ik me toch nog verslaap, voelt het echt alsof mijn hele dag om zeep is. Zelfs als ik ‘pas’ om 6 uur opsta, voelt het alsof ik te weinig tijd heb voor mijn to-do’s of kan ik überhaupt niet rustig en mindful aan mijn dag te beginnen. Om 4 uur opstaan is als een cadeautje. Ik kan in alle rust mediteren, gedichten schrijven of planningen maken. Maar, ik kan ook mijn yoga practice doen zonder de soundtrack van huisgenoten die zich klaarmaken of toeterende auto’s.

Door die paar uur extra me-time, zit ik een stuk beter in mijn vel en zijn de belangrijkste en minder leuke taken (denk: administratie en buikspieroefeningen) van de baan nog voor het ontbijt. Rond 6 uur begin ik vaak wel trek te krijgen en begin in met een smoothie vol gezonde lekkernijen. Daar heb ik deze week veel meer zin in dan in een kom suikerrijke granola. Om nog meer tijd te besparen (binnen 1 minuut is mijn smoothie klaar) én mijn lichaam te verwennen, gebruik ik mijn Philips High Speed vacuümblender. Met de speciale vacuümblendtechnologie wordt oxidatie voorkomen, waardoor m'n smoothie langer houdbaar is. Winning! Ik ga voor de heilige combo van banaan, pindakaas, amandelmelk, lijnzaad en kurkuma. Hello sunshine!

3. Het heeft iets magisch

Voordat ik aan dit experiment begon, was ik zelden zo vroeg wakker. Behalve dan voor een spotgoedkope vlucht naar Berlijn, waarvoor ik midden in de nacht op de luchthaven moest staan met trillende oogleden van vermoeidheid. En oké, in mijn studentenjaren was dit soms ook wel het tijdstip waarop ik pas mijn bed in dook - en even later al naar college moest. In beide gevallen was koffie het redmiddel en zag ik eruit als een treurwilg. Door die associaties met tijdsdruk en slaaptekort, besefte ik eigenlijk nooit hoe lekker het eigenlijk voelt om vroeg op te staan. Het is alsof je zonder stress offline kunt blijven, want het gevoel dat de hele wereld nog aan het slapen is, en je niet per se telefoontjes of appjes hoeft te verwachten, is enorm rustgevend. Het zijn magische uren en volgens sommige bronnen zou 4 uur ‘s nachts zelfs een tijdstip zijn waarop je bruist van de creativiteit. Het lijkt een droomwereld: zonder FOMO, FOGO en WiFi. Tover je notitieboekje maar tevoorschijn, want we durven te wedden dat je de creatieve ideeën zo uit je mouwen schud. Work that magic.

4. Het zorgt voor meer 'me-time'

Van een groepslesje barre in de sportschool tot lunchafspraken met vriendinnen en van koffie met collega’s tot avondeten met huisgenoten: het is niet meer zo easy peasy om nog een plekje in je agenda te vinden voor niemand minder dan jezelf. Overdag vind ik het vaak lastig om een excuus te verzinnen waarom ik ‘nee’ zou moeten zeggen tegen een uitnodiging; mijn dag is dan al snel tot op de nok toe gevuld. Maar wanneer ik om 4 uur ‘s nachts opsta, is dat probleem eigenlijk verholpen. Door 's ochtends al meer tijd aan mezelf te besteden, kom ik er meer achter wat ik nodig heb en hoe ik mijn tijd het best kan indelen.

En zo heb ik überhaupt meer tijd om mijn sociale batterij weer op te laden, na te denken over hoe ik me over alles voel en wat ik nodig heb om weer fris en gemotiveerd aan de slag te gaan. Deze methode zorgt ervoor dat ik hier ruimte genoeg voor heb tijdens de drie bonus-uurtjes per dag.

5. Het geeft een boost aan mijn productiviteit

Wanneer ik op kantoor zit, ben ik meestal om de haverklap afgeleid: ik hop van mail naar telefoon, koffieklets met collega’s, beantwoord appjes of verdwaal simpelweg in het interessante uitzicht vanuit het raam. Door te werken wanneer iedereen slaapt en het buiten nog pikdonker is, heb ik dat probleem niet meer. Niemand die me iets laat weten, geen collega’s bij het koffieapparaat en een saai uitzicht vanuit het raam. Geen enkele reden dus om afgeleid te raken. Ik raakte wel heel even in de verleiding om de volgende aflevering van een Netflix-serie te kijken, met mijn headphones op, maar al snel besefte ik dat dit zonde was van het vroege opstaan én dat ik eigenlijk best wel zin had om fris en monter aan de slag te gaan. De leuke dingen, zoals Netflix en koffiedates, voelen later op de dag trouwens veel meer als een beloning. Spoiler: je collega’s gaan zich afvragen waar die grote smile op je gezicht vandaan komt, wanneer je naar het koffieapparaat huppelt.

6. Bye bad habits

De avonduren, wanneer ik thuiskom van werk, zijn het tijdstip bij uitstek om roekeloos in guilty pleasure-mode te gaan. Instagram afstruinen naar memes en kattenfilmpjes (oprecht, urenlang), vlogs kijken op YouTube, vervolgens de recommended vlogs kijken, na het avondeten toch een zak chips opentrekken en vervolgens niet kunnen slapen van de overprikkeling, het zoutgehalte en het blauwe licht van mijn schermen. Tegenwoordig staat mijn avond in teken van rust en ontspanning en vooral… mijn wekker. Ik probeer mijn scherm dicht te klappen na werk, en mijn telefoon op vliegtuigmodus te zetten voor het avondeten. Ik plof neer met een boek (zo kom je daar ook eindelijk aan toe), drink een kamilletheetje, spuit wat lavendelspray door mijn kamer en probeer langzaamaan de dag af te sluiten. En om 21 uur gaat het licht uit.

    Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?