Alcohol: ‘s avonds je vriend, ‘s ochtends je vijand. Maar waarom kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen? In dit artikel lees je het antwoord op die vraag en meer dingen die je niet wist over het effect van alcohol.

1. Kunnen vrouwen slechter tegen alcohol dan mannen?

Helaas… Volgens Verslavingskliniek Jellinek raken vrouwen over het algemeen sterker onder invloed dan mannen. Dat komt omdat wij vrouwen minder lichaamsvocht hebben dan mannen. Omdat alcohol zich over het bloed verdeelt, bereikt een vrouw bij een zelfde glas alcohol een hoger promillage. Een kleinere lever zorgt ervoor dat alcohol langzamer wordt afgebroken.

Ook breken vrouwen minder alcohol af in de maag, waardoor er meer alcohol in de bloedstroom terechtkomt. Dit zorgt ervoor dat dezelfde hoeveelheid alcohol bij vrouwen tot 30 procent harder aankomt dan bij mannen. Onze cyclus speelt ook een rol in het afbreken van alcohol. Net voor de menstruatie (tussen dag 20 en 25 van je cyclus) hebben vrouwen de snelste afbraak van alcohol, wat betekent dat we er dan het beste tegen zouden kunnen. Dat verklaart misschien waarom je neutje de ene keer wat fijner valt dan de andere.

2. Kan de afbraak alcohol versneld worden?

We kunnen de afbraak van alcohol niet versnellen: koffie, een koude douche, sporten, extra vitamines of een wandeling zijn natuurlijk prima en kunnen je best een opkikker geven, maar ze versterken niet de afbraak van alcohol. Alcohol wordt namelijk afgebroken door de lever. Koolhydraten kunnen de opname van alcohol wel vertragen en als je genoeg danst lukt het je misschien om het promillage te verlagen.

De lever doet ongeveer anderhalf uur over de afbraak van een wijntje. Reken maar uit: als je acht glazen gedronken hebt, blijft de alcohol tot 12 uur in je lichaam. Grote kans dus dat de alcohol de volgende dag nog in je bloed zit. Een hoge hoeveelheid fructose kan de afbraak wel versnellen, maar die stof kan alleen onder medisch toezicht toegediend worden.

3. Waarom worden sommige mensen rood van alcohol drinken?

Je lichaam ziet alcohol als toxische stof en kan het zelf niet afbreken. Daarom vervoert je bloed alcohol naar je lever. In je lever wordt alcohol omgezet naar aceetaldehyde - een toxische stof die verantwoordelijk kan zijn voor overmatig alcoholgebruik, die weer wordt omgezet naar acetaat - deze stof is onschuldig.

Maar als je gezicht roder wordt naarmate je meer drankjes drinkt, verwerkt je lichaam de alcohol anders. De lever doet er langer over om de aceetaldehyde om te zetten naar acetaat. Het resultaat hiervan is dat de bijwerkingen sterker zijn bij levers die minder snel alcohol afbreken. Maar waarom hebben sommige mensen hier wel last van en anderen niet? Dat ligt allemaal aan je genen...

Extra bron: Business Insider

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?