Kokosolie is ontzettend populair en lijkt overal tegen te helpen. Er wordt mee gesmeerd, gedoucht, gekookt en ga zo maar door. Maar verdient het fruitige goedje ook deze spotlight? Vaak wel, maar niet altijd. Zo blijkt uit de onderstaande situaties, waarbij de olie soms gevaarlijker is dan we dachten.

KOKEN MET HOGE TEMPERATUREN

Veel mensen weten niet dat koken met onbewerkte kokosolie een veel lager kookpunt heeft dan de bewerkte variant. De onbewerkte kokosolie kookt al op 150 graden, de bewerkte olie pas bij 230 graden. Zorg dus dat je weet met welke variant je gaat koken voordat je de pan verhit.

DENK AAN JE HART (EN CHOLESTEROL)

Een theelepel kokosolie bevat een vrij hoog gehalte aan verzadigd vet: 12 gram om precies te zijn. Omdat dit vetgehalte hoog ligt, loop je een groter risico op het krijgen van hartziektes en een hoger cholesterol. Volgens voedingsdeskundigen ligt je dagelijkse behoefte aan verzadigd vet op 13 gram.

TANDPASTA

Sommige mensen gebruiken kokosolie als een soort mondwater of tandpasta. Hierbij nemen ze een de olie in hun mond en spoelen ze hun mond ‘schoon’. Er werd gedacht dat dit goed was voor de hygiëne in je mond en voor je adem. Maar je voelt het waarschijnlijk al aankomen: het spoelen met kokosolie heeft weinig tot geen effect. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruiken van olie helemaal geen bacteriën doodt. Wanneer je een keer zonder tandenborstel zit, is het spoelen met water is nog beter voor je gebit dan het gebruiken van kokosolie.

OPEN WONDEN

Smeer kokosolie alleen op de niet-beschadigde huid. Wanneer het in contact komt met snedes, krassen of open wonden kan de kokosolie huidirritaties, rode vlekken en jeuk veroorzaken. Auw.

AFVALLEN

Let je op je gewicht? Kokosfans zullen je vertellen dat de vettige olie je taille zal doen slinken, maar grote kans dat het helemaal geen effect heeft. Ook al lijkt kokosolie gezonder dan andere olieën, het bevat alsnog relatief veel calorieën, namelijk 117 calorieën per eetlepel. Hierdoor kan je het vergelijken met olijfolie. Dit betekent niet dat je de olie niet mag gebruiken, je moet er alleen niet te veel van nemen. Bepaal van te voren je porties om zo je calorie- inname onder controle te houden.

ALS ZONNEBRAND

Kokosolie heeft een aantal positieve effecten voor je lichaam wat betreft UV-licht. Maar je zou het niet moeten gebruiken als vervanger van zonnebrand. Als je je huid extra wil beschermen kan je kokosolie gebruiken, maar vergeet niet eerst om jezelf met zonnebrand - met minstens factor 30 - in te smeren. Herhaal het smeren elke twee uur.

IN DE DOUCHE

Wanneer je je lichaam tijdens het douchen insmeert met kokosolie, wordt je huid heerlijk zacht. Maar wanneer je het niet goed verdeeld en knoeit met dit fruitige prutje kan het gevaarlijk worden. Waarom precies? Omdat het zo’n gladde substantie is, kan je er makkelijk over uitglijden. En gestrekt gaan in de douche of in de badkuip wil niemand. Goed verdelen dus!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?