Consuminderen op het gebied van vlees is beter voor jezelf, voor de dieren en voor het milieu. Veel mensen die docu’s als Cowspiracy hebben gezien zijn anders over vlees gaan denken. Door middel van docu’s en andere informatievergaring gaat de wereld beetje bij beetje anders tegen vlees aankijken.

We willen je nu niet over de streep trekken om helemaal geen vlees of dierlijke producten meer te eten. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Maar je burgertje af en toe eens inwisselen voor een vega-exemplaar is zo’n slecht idee nog niet. Al is het alleen al omdat er een hele wereld - keuken - voor je opengaat. Je kunt de vegaburgers uit de schappen van de supermarkt trekken, maar je kunt ook zelf de koksmuts opzetten en een vegaburgertje in elkaar kokkerellen. Deze verschillende soorten basis zijn de eerste stap van het experimenteren. Vouw er een broodje omheen en… aanvallen!

Kikkererwten

Hij bleek al favoriet in hummus, salades of als geroosterde snack, maar deze erwt is ook een perfecte basis voor een hamburger. Kikkererwten zijn makkelijk te pureren, en met die puree maak je mooie ronde, egale burgers. Daarnaast zitten kikkererwten ook bomvol eiwitten, vezels en weinig vet. Dit is de basis. Om de burger wat op te spicen kun je er kruiden aan toevoegen.

Zoete aardappelen

Horen die zoete aardappelen niet juist náást de burger, gesneden in lange dunne sliertjes… gebakken in (plantaardig) vet of gegrild in de oven? Mag. Mag absoluut. Maar deze oranje vriend kan ook heel goed als basis voor de burger worden gebruikt. Het plakt iets en is daardoor als gepureerde massa makkelijk te vormen.

Linzen

De structuur van linzen heeft wel wat weg van de structuur van vlees. Daarom is het zo’n geschikte kandidaat voor een burger. In fijngehakte vorm kun je de linzen goed combineren met bijvoorbeeld noten of olijven om er een lekkere burger van te maken. Met de combinatie van bieten en geitenkaas maak je ook vrienden. Valt de burger uit elkaar, dan kun je er wat paneer (spel of ander) meel aan toevoegen.

Meer inspiratie vind je op ELLE Eten.

Van: ELLE Eten NL