Twijfel niet langer in de supermarkt: met deze foods zit je altijd goed. Stuk voor stuk bieden ze iets extra’s voor je gezondheid.

#1 Eieren

De term 'superfoods' is zó 2014, maar eieren mogen wat ons betreft nog steeds zo genoemd worden. Ze zitten namelijk tjokvol voedingsstoffen: eiwitten natuurlijk, maar ook vitamine D, ijzer, zink, selenium, vitamine B12, foliumzuur en vitamine B2. Eieren geven je lang een verzadigd gevoel – en ze zijn ook nog eens betaalbaar.

>> Zo maak je gekookte eieren zonder ze te koken

#2 Waterkers

Waterkers bevat per 100 kcal gemiddeld 10% of meer van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 17 belangrijke voedingsstoffen, waaronder ijzer, zink, kalium, vezels, eiwit en vitamine C en B6. Deze topgroente, die overigens makkelijk zelf te kweken is, verdient vaker een plekje in je salade.

#3 Chinese kool

Bevat per 100 g ruim 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, calcium en kalium en veel vitamine C. Hup, in de wok ermee.

#4 Paranoten

Deze noten bevatten selenium, een belangrijk antioxidant dat bijdraagt aan een mooie haardos. 3 tot 5 noten per dag eten is al voldoende om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium binnen te krijgen.

#5 Wilde zalm

>Zet je deze vis op het menu, koop dan bij voorkeur geen kweekzalm. Die variant is namelijk vaak doorgefokt, wordt vetgemest en drijft in een bassin met antibiotica. Ga liever voor wilde zalm. Kost wat meer, maar dan krijg je – naast de supergezonde visvetzuren – ook meer smaak en meer eiwit.

#6 Zeewier

Deze planten uit de zee zijn rijk aan jodium, een mineraal dat belangrijk is voor een goede werking van de schildklier. Algen en zeewier zijn ook nog eens een goede bron voor eiwitten en ijzer. Tijd om weer eens sushi te eten.

>> Recept: zeezwierpasta met avocado

#7 Olijfolie

Deze olie is rijk aan onverzadigd vet en vitamine E en is daarmee nog altijd de onbetwiste basis van de gezonde mediterrane keuken.

#8 Blauwe bessen

Deze bessen danken hun blauwe kleur aan de kleurstof anthocyaan, een antioxidant dat de bloedvaten in goede conditie helpt te houden. Tip: de variant uit het vriesvak is een stuk goedkoper.

>> Dit zijn ze: de 9 voordelen van bosbessen

#9 Kip

Kip is niet voor niets het lievelingseten van fitchicks en bodybuilders: kip is rijk aan eiwitten, B-vitamines en mineralen. O ja, en het is ook nog eens van nature mager. Woehoe!

#10 Pure chocolade

Wetenschappelijk bewezen: chocola is gezond! De flavanolen, antioxidanten die van nature in cacao zitten en die goed zijn voor je bloedvaten en weefselschade voorkomen. Ben jij een sucker voor chocola? Kies voor puurste chocola. Eén stukje daarvan is al genoeg om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Het Voedingscentrum raadt bovendien aan niet te veel chocola te eten, want er zit ook veel verzadigd vet in (dat het cholesterolgehalte van het bloed verhoogt).

#11 Kwark

Een schaaltje halfvolle kwark levert je zo'n 16 gram eiwitten. Eiwitten geven je een verzadigd gevoel en zijn een goede bouwstof voor je spieren. En een portie kwark levert je al de helft van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12, een belangrijke vitamine voor je weerstand en je energiestofwisseling.

#12 Quinoa

Het is bijna kapot-geliked op onze website, maar dat kon ook niet anders. Quinoa is van nature glutenvrij, snel te bereiden, lekker in salades en zit stampvol eiwitten en mineralen (ijzer, koper, magnesium).

#13 Peterselie

Dit groene kruid bevat zeer veel ijzer en vitamine C. Ook niet onbelangrijk: het smaakt ook prima in een smoothie.

#14 Avocado

Avocado is de enige vrucht die vet bevat. En wat voor een vetten: allemaal heel gezonde onverzadigde vetten.

#15 Zwarte en groene thee

Deze theesoorten verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte.

#16 Sinaasappel

Snaasappels leveren je veel vitamine C – vooral handig in de winter, want deze vitamine is belangrijk voor een goede weerstand en zou zelfs de duur van een verkoudheid positief kunnen beïnvloeden. Tip: eet sinaasappel vooral en drink niet alleen het sap ervan. Door deze vrucht in vloeibare vorm te nuttigen, krijg je snelle suikers binnen en loop je de vezels mis.

#17 Zoete aardappel

Deze knolgroente is rijk aan kalium en bètacaroteen. En je maakt er de heerlijkste patat mee.

#18 Linzen

Deze kleine peulvruchtsoort nemen een prominente plek in op de Schijf van Vijf. Linzen zijn een uitstekende keuze: ze hebben een vrij korte kooktijd, zijn gezond en lenen zich perfect voor soep, stoofschotels en salades.

#19 Hummus

Deze spread op basis van kikkererwten en sesampasta is het perfecte broodbeleg: hummus is rijk aan vezels en gezonde vetten, volledig plantaardig en onwijs lekker.

#20 Water

Dit lijkt een vreemde eend in de bijt, maar water mag niet ontbreken in dit rijtje: het is basisbehoefte numero uno. Vind je water drinken maar saai? Geef (kraan)water een update met een schijfje komkommer of citrusfruit. Proost!

#21 Lijnzaad

Gebroken lijnzaad bevat van nature zeer veel omega-3 vetzuren. Het is spotgoedkoop, stimuleert de stoelgang. Lekker om te verwerken in bijvoorbeeld granola. Neem overigens niet te veel om schade te voorkomen: het Voedingscentrum adviseert een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag.

#22 Bloemkool

Deze kool is aan een flinke opmars bezig. Je kunt bloemkool natuurlijk koken en op de traditionele manier eten, maar je kunt er ook rijst of pizzabodems van maken. Doen, want bloemkool bevat veel vitamine C en maar weinig calorieën.

#23 Havermout

De vezels uit havermout hebben een bijzondere eigenschap: ze kunnen je cholesterol verlagen. Bovendien geven ze je langer een verzadigd gevoel en zorgen ze voor een langzame stijging van je bloedsuiker.

#24 Watermeloen

Deze rode vrucht bevat lycopeen, een krachtig antioxidant dat je lichaam beschermt tegen ziekte. Een flinke portie watermeloen bevat bovendien evenveel vocht als een glas frisdrank, maar is een gezondere dorstlesser omdat het minder suiker bevat. Per 100 gram watermeloen krijg je 6 gram suiker binnen, tegenover gemiddled 11 gram per 100 gram frisdrank.

#25 Gember

Van verse gember wordt gezegd dat het de spijsvertering kan verbeteren en je weerstand versterkt. Wetenschappelijk bewijs hiervoor ontbreekt, al lijkt gember wel te helpen tegen misselijkheid (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap).

#26 Gierst

Deze kleine ronde graankorreltjes zijn rijk aan vezels, magnesium en fosfor. Een lekkere en gezonde variatie op zilvervliesrijst, couscous en quinoa.

>> Recept: proteïnerijke gierstsalade met sperziebonen en edamame

#27 Rogge knäckebröd

Toe aan wat extra vezels? Dan is knäckebröd een goede keuze. Check het etiket en koop de puurste variant, die alleen uit roggemeel, water en zout bestaat.

#28 Sardines

Visvetzuren zijn onmisbaar voor ons hart. Sardines bevatten legio van deze gezonde vetten. Gegrild zijn deze visjes heerlijk.<

#29 Walnoten

Van alle noten bevatten walnoten het hoogste percentage alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur dat heel gezond is.

#30 Chocoladetaart

Als je basisvoeding goed is, kun je je best af en toe iets ongezonds permitteren en daar ongegeneerd van genieten. Zoals van chocoladetaart. Enjoy!

>> 14 tips om gezond én goedkoop te eten

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?