Dit artikel volgt de meest recente maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Vitamine C is nodig voor de groei en het herstel van bindweefsel, het ondersteunt je immuunsysteem en bevordert de opname van ijzer. Doordat het lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken of opslaan (een overschot plas je uit), is het belangrijk dat je dit antioxidant dagelijks goed aanvult.

Een chronisch tekort kan namelijk leiden tot gingivitis (ontsteking van het tandvlees), bloedarmoede (door te weinig ijzeropname), en een griepje houdt langer aan dan je lief is. Lees hier welke foods - vol vitamine C - jou hierbij kunnen helpen.

Paprika

Naast de bekende kleuren rood, oranje, groen en geel, bestaan er ook paarse, witte en bruine paprika’s. Een onrijpe paprika heeft doorgaans een groene kleur, naarmate hij verder rijpt kan hij geel of rood worden en neemt de hoeveelheid vitamine C toe. Hierdoor bevatten gele paprika’s, maar met name rode paprika’s, soms wel twee keer zoveel vitamine C als een groene paprika.

En dacht jij dat je goed bezig was door elke dag een sinaasappel te snacken? Een rode paprika bevat bijna 4 keer zoveel vitamine C als het befaamde oranje fruit. Eet de groente rauw als middagsnack zodat er geen vitaminen verloren gaan bij het koken (overigens geen reden om alle groente rauw te eten).

Papaja

Een halve papaja zou een indrukwekkende 238 mg aan vitamine C opleveren. Extra bonus: deze vrucht vormt ook een goede bron van vitamine A en vezels.

Guave

Als er één vrucht is die de zomer in z’n bol heeft, dan is het wel de guave. Een kommetje van dit tropische fruit zou 377 milligram vitamine C bevatten: dat is 5 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Gaat je wel wat kosten, want de vrucht moet van ver komen.

Broccoli

Schuif broccoli maar op je bord: 200 gram bevat meer dan 200 mg vitamine C. Plus: broccoli bevat ook vezels, calcium en betacaroteen (dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A).

Rozenbottel

Er kan er maar één de winnaar zijn: de rozenbottel. Rozenbottel zou per 100 gram wel 560 mg vitamine C opleveren (lees: tien keer meer dan een sinaasappel, die ongeveer 54 mg vitamine C bevat).

Deze vrucht, afkomstig van de roos, heeft wel een sterke smaak waar je van moet houden. De vruchten zouden ongeveer een jaar lang goed blijven, precies op tijd om de volgende oogst rozenbottels binnen te halen. Idee om een struikje te laten groeien in de tuin?

Meer weten over de voordelen van vitamine C? Klik hier.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?