Je wist misschien al dat wij groot fan zijn van de avocado en waarschijnlijk ben jij dat ook. Alleen zien we nog steeds mensen, die dagelijks avocado eten, maar ontzettende struggles hebben met het vinden van de juiste, of het openen op een manier waarmee geen vruchtvlees verspilt wordt.

Daarom, hier onze vijf beste tips voor het dagelijks gebruik van je favo groene vrucht!

1. Gebruik je handen

Ja, rijpe avocado’s ruiken misschien beter, maar wil je echt weten of ‘ie al eetbaar is, dan moet je hem toch echt oppakken. Een rijpe avocado heeft vaak een donkere schil en voelt een klein beetje zacht als je er voorzichtig in knijpt. Ook kun je het ‘steeltje’ eraf halen en de kleur checken. Is de avocado zacht, maar onder het steeltje ziet het nog groen? Dan heb je een goede rijpe te pakken! Is de avocado wel erg zacht, en kleur het ook al bruin onder het steeltje, dan is ‘ie waarschijnlijk overrijp.

2. Kies verschillende

Een grote zak vol met rijpe avocado’s in de aanbieding klinkt misschien geweldig, maar tenzij je een kilo guacamole gaat maken, red je het nooit om ze allemaal op te eten voordat ze overrijp worden. Om jezelf wat vrijheid te geven kies je voor verschillende mate van rijpheid. Wat zachtere voor vandaag en morgen, wat hardere voor het einde van de week.

3. Bewaar niet in de koelkast, tenzij...

Over het algemeen moet je avocado’s niet bewaren in de koelkast. Maar, als je avocado eigenlijk al behoorlijk rijp is en je wilt ‘m nog niet eten, dan is het een ander verhaal. De koelkast vertraagt namelijk het rijpingsproces. Tegenovergestelde situatie: heb je een avocado die wat sneller rijp moet worden? Stop hem in een papieren zak of krant samen met wat bananen.

4. Ontpitten doe je zo

Veel chefs doen het zo: eerst helemaal door de helft snijden, draai dan een beetje zodat de twee helften los komen van elkaar. Steek een mes in de pit en wiebel deze eruit. Snij nu met een mesje in het vlees (bijvoorbeeld verticaal en horizontaal om blokjes te maken, of maak veel meer krassen als je er guacamole van maakt). Vervolgens pak je een lepel en schep je zo de kant en klare blokjes eruit.
Dit is een prima techniek, maar pas op met het mes in de pit steken. Je kunt dit ook met een lepeltje doen, of een beetje voorzichtig duwen in de avocado zodat de pit er vanzelf uitvalt.

5. Sluit goed af

Wil je maar een halve avocado opeten en de rest bewaren? Zorg dat je de helft bewaart waar de pit nog in zit. Verpak ‘m dan in plastic folie en zorg dat dit superstrak om het vruchtvlees zit. Pro tip: wrijf een beetje citroensap over het vruchtvlees voordat je ‘m wikkelt in plastic. Het zuur zorgt er namelijk voor dat je avocado mooi groen en vers blijft.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?