Knoflook wordt al eeuwen gebruikt, als smaakmaker én als medicijn in de meest uiteenlopende vormen. In de 18e eeuw gebruikten Fransmannen knoflookteentjes bijvoorbeeld om geesten te verjagen, en tijdens de oorlog smeerden soldaten het op hun wonden om infecties te voorkomen. We kennen deze plant uit de lookfamilie allemaal, maar waar is knoflook allemaal goed voor?

1. Knoflook geeft je immuunsysteem een boost

Knoflook staat er om bekend dat het goed is voor je immuunsysteem, en dit zorgt ervoor dat je minder vaak ziek en verkouden wordt. Uit onderzoek van de Medical University Maryland blijkt dat als je gedurende twaalf weken elke dag een knoflook supplement gebruikt, je je verkoudheid met 63 procent kunt verlichten. Ook hadden de proefpersonen die knoflook binnenkregen minder lang last van hun verkoudheid dan de groep die een placebo kreeg toegediend.

2. Knoflook zorgt voor een gezond cholesterolniveau

In rauwe knoflook zitten stoffen die ontstekingen tegen kunnen gaan. Ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat je cholesterolwaardes te hoog worden, omdat het cholesterol zich ophoopt in je aderen. Rauwe knoflook kan er dus voor zorgen dat je minder kans hebt op te hoge cholesterolwaardes. Let op: als je knoflook bakt of kookt, verdampt de stof die je kan beschermen tegen ontstekingen. Dit gezonde voordeel gaat dus alleen op bij rauwe knoflook

Onze tip: verwerk een teentje door de Griekse yoghurt voor een frisse tzazikisaus, of knijp een teentje fijn door een scheut olijfolie voor een saladedressing met pit.

3. Knoflook helpt bij een te hoge bloeddruk

Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Ook wordt de bloedcirculatie verbetert wat allemaal bloeddrukverlagend werkt.

4. Knoflook helpt tegen muggenbeten

Wetenschappers weten nog niet waarom muggen knoflook niet fijn vinden (het zal vast iets met de geur te maken hebben..), maar het werkt wel! Uit onderzoek blijkt dat als je knoflook direct op je huid smeert, je minder last van muggenbeten hebt dan als je dat niet doet.

5. Knoflook is goed voor de huid

Knoflook is goed voor de huid en wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van de medische aandoening psoriasis. In knoflook zitten namelijk veel ontstekingsremmende stoffen. Het wrijven van knoflookolie op het gebied met psoriasis kan de problemen verminderen.

6. Knoflook helpt bij het verwijderen van splinters

Loop jij altijd uren te klooien met een pincet als je een splinter hebt? Als je knoflook in huis hebt hoeft dit niet meer. Plaats een knoflookteen op de splinter met een pleister en het kruid zal de splinter vanzelf uit je huid trekken. Handig!

7. Knoflook kan haaruitval tegengaan

Knoflook kan ervoor zorgen dat je haar minder snel uitvalt. Als je een teentje knoflook over je hoofdhuid wrijft kan het schimmels tegengaan, hierdoor verbetert de bloedcirculatie en worden de haarwortels beter gevoed. Genetische haaruitval kun je niet beïnvloeden met knoflook, maar haarverlies door schimmels, slechte doorbloedding en een tekort aan vitamines wel. Tip: neem wel even een douche na het wrijven met knoflook op je hoofd. Dit kan nogal sterk gaan ruiken.

Mocht je bij het eten van knoflook van de voordelen willen genieten zonder uit je mond te ruiken? Ga dan voor zwarte knoflook. Niet alleen bevat deze soort twee keer zoveel antioxidanten dan de witte variant, je schijnt er ook geen stinkende adem van te krijgen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?