Volgens mij ben ik niet de enige die 's ochtends pas écht wakker wordt na een bakkie koffie (of twee). Begrijp me niet verkeerd, ik geniet ontzettend van dat koffiemomentje, maar kan stiekem eigenlijk niet zonder. Ik ben een 'slaaf' van cafeïne geworden. Een cafeïne-junkie. Dat moet anders. Ik wil het ook zonder kunnen. Dus daar ging ik. Cold turkey stoppen met cafeïne.

Denk jij ook over het stoppen of minderen van cafeïne? Check dan de bijwerkingen die ik kreeg, zodat je weet wat je te wachten staat.

1. Ik voelde me super crappy (een tijdje)

Heb jij ooit weleens plots een paar uur te veel zonder cafeïne gezeten? Dan heb je waarschijnlijk ook al een beetje van de bijwerkingen geproefd, maar na een dag begon het bij mij pas écht. Ik was niet meer te genieten. Ik kreeg last van vermoeidheid, hoofdpijn en best heftige humeurschommelingen. De lockdown kwam me voor het eerst goed uit, of eigenlijk was het vooral voor de mensen om mij heen een voordeel denk ik. Als jij dit ook wilt gaan doen, zou het waarschijnlijk geen gek idee zijn je vrienden en familie te informeren zodat ze weten waar bitchy you vandaan komt.

Natuurlijk is het voor iedereen anders, maar als je normaal gesproken ongeveer 400 tot 500ml cafeïne per dag binnenkrijgt (ongeveer vier tot vijf koppen koffie, acht koppen thee of tien blikjes frisdrank) zul je hier hoogstwaarschijnlijk ook wel mee te maken krijgen. Het duurde bij mij tien dagen, maar je kunt het minder maken voor jezelf door het langzaam af te bouwen in plaats van cold turkey te gaan zoals ik.

2. Ik viel af, maar had meer honger

Na ongeveer een week zonder cafeïne, merkte ik dat mijn buik strakker aanvoelde. En ja, dat is ook niet gek na het skippen van al die cafeïne houdende drankjes. Ik drink normaal gesproken namelijk geen bakkies zwarte pleur, maar cappuccino's met havermelk. En door die te skippen, loop ik misschien wel een paar honderd calorieën per dag mis. Voor mij geen probleem, maar wel iets om rekening mee te houden als je ook wilt stoppen.

Aan de andere kant is cafeïne ook goed in het onderdrukken van je hongergevoel. En ik weet niet of het kwam omdat ik hierover gelezen had, of dat ik écht last kreeg van dit symptoom, maar ik voelde me veel sneller hongerig zonder cafeïne.


3. Ik sliep beter en kreeg meer energie

Nadat ik gestopt was met cafeïne, had ik een paar nachten moeite met slapen. Ik kon niet goed inslapen en werd 's nachts wakker. Maar na een week ongeveer, merkte ik dat ik juist beter begon te slapen. Ik sliep dieper en werd uitgerust wakker. En dat is niet zo gek, want zelfs een cafeïne boost die je zes uur voor bedtijd neemt kan je slaap verstoren die nacht, volgens een onderzoek van het Journal of Clinical Sleep Medicine. Het effect? Je wordt moe wakker en snakt weer naar cafeïne. Hoi vicieuze cirkel!

4. Ik voelde me juist rustiger

Cafeïne is een opwekkend middel, een psychoactieve stof met een stimulerende werking, het drukt vol gas op je zenuwstelsel. Het laat adrenaline vrij en verhoogt je bloeddruk. Kortom: fight mode is ON. Geen cafeïne meer in mijn lichaam maakte me dan ook een stuk rustiger. Het gejaagde gevoel dat ik weleens kan hebben, was helemaal verdwenen. Win!

5. Mijn workouts gingen slecht...

Die ‘fight mode’ waar ik het net over had is natuurlijk behoorlijk handig als je er een knaller van een workout uit wilt gooien. The American College of Sports Medicine zegt zelfs dat cafeïne je sportprestaties echt verbetert. Echt alles uit mijn workout halen, ging dus niet meer. Misschien dat dat nog wat tijd kost...

6. Mijn buik wordt er blij van

‘Koffiepoepen’, een bekend fenomeen voor iedereen die graag een bakkie troost lust. You know you do too! Dat komt door het feit dat cafeïne je spijsverteringsstelsel een boost geeft, maar ook doordat de zure bestanddelen je een groter risico op diarree geven. Kortom: koffie bannen uit mijn leven, zorgde voor een stuk minder noodtripjes naar het toilet.

7. Ik miste antioxidanten

Koffie is één van de belangrijkste bronnen van antioxidanten in het voedingspatroon van de gemiddelde Amerikaan, volgens een onderzoek aan de Universiteit van Scranton. En aangezien wij Nederlanders ook wel van een lekker bakkie houden, zou dat zomaar ook voor ons kunnen gelden. Dat linkt gelijk aan een onderzoek, gepubliceerd in Breast Cancer Research waarbij wetenschappers ondervonden dat vrouwen die vijf of meer koppen koffie per dag dronken 57% minder kans hebben om borstkanker te ontwikkelen dan de vrouwen die minder dan één kop per dag dronken. Een ander onderzoek van het American Journal of Epidemiology toonde aan dat drie tot vijf kopjes per dag je risico tot overlijden aan een hartkwaal met 21% zou verlagen.

Overigens lijkt groene thee nog steeds een van de beste bronnen van antioxidanten te zijn. Dus als je zowel met koffie als thee gaat minderen, let dan ook extra goed op je dagelijkse groente- en fruitinname.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?