Hoewel calorieën niet heilig zijn en het vooral belangrijk is dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het weleens gebeuren dat je die calorieën toch een tijdje liever wat scherper in het oog houdt. Voor die momenten zijn deze tips:

1. Vouw je boterham niet dubbel

Het maakt je bammetje een stuk draagbaarder, maar de extra snee brood bovenop je beleg kan zo 75 tot 100 calorieën extra aan je lunch toevoegen. Beleg de volledige boterham met extra veggies en eet 'm vanaf je bord met mes en vork.

>> Zo bereken je jouw caloriebehoefte

2. Wissel de croutons in je salade of soep in voor verse kruiden

Ze geven je salade of kommetje soep een fijne crunchy bite, maar echt gezond kan je de vaak met vet doordrongen croutons in je lunch niet noemen. Voor wat meer smaak én minder calorieën kan je je lunch beter bestrooien met kruiden als basilicum, peterselie of munt. Mis je het krokantje te erg, maak de croutons dan zelf van bijvoorbeeld oud volkoren/meergranenbrood en een beetje olijfolie.

3. Streel je cravings naar romig eten met avocado

Zin in romig? Zorg dan dat je een avocado in huis hebt om deze craving op een gezonde manier te bevredigen. Door deze groene vriend in plaats van bijvoorbeeld kaas door je salade te mengen, kan je heel wat calorieën besparen.

>> Gezonde snacks voor elk moment

4. Skip de mayo en kies voor mosterd

Om je broodje wat extra smaak en romigheid te geven, kan je vééél beter kiezen voor mosterd in plaats van mayonaise. Een eetlepel mayo bevat met gemak 90 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid mosterd op nog geen 9 calorieën uitkomt.

5 Maak je eigen dressing

Door ‘m zelf te maken, weet je precies wat er in je saladedressing zit aan voedingswaarde en kan je het aantal calorieën onder controle houden. Tip: voeg hennepzaad toe aan je dressing, dat zorgt voor een romige, nootachtige smaak.

6. Besprenkel je salade met citroensap

Verruil de dressing op oliebasis een keertje voor citroensap. Het geeft de smaak van je bordje groente een boost en is caloriearm – het sap van een hele citroen bevat 17 calorieën, een eetlepel olijfolie meer dan honderd.

>> Recepten voor een gezonde lunch

7. Kies voor een heldere in plaats van een romige soep

De ene soep is de andere niet: soep gemaakt van bouillon bevat doorgaans een stuk minder calorieën dan hun romige tegenhangers. Kies dus voor een soep met extra veel groentes (zoals deze frisse broccolisoep) die geen basis van room hebben. Wil je toch wat extra creaminess, voeg dan een dot magere kwark of vetarme crème fraîche toe.

8. Koolhydraatarm: een wrap van sla

Wil je niet alleen je calorie-inname, maar ook het aantal koolhydraten naar beneden schroeven? Probeer dan eens een wrap van een flink slablad. Net zo handzaam, maar het aantal calorieën is door deze swap met een tortilla schrikbarend lager. De teller staat bij een blad ijsbergsla op één luttele calorie, een blad Romaine sla heeft al een stuk meer voedingswaarden en komt uit op 15 hele calorieën. Pas wel je eten voor de rest van de dag aan, want alle koolhydraten uit je eetpatroon skippen is een veelgemaakte voedingsfout.

9. Liever vers dan gedroogd fruit

Gedroogd fruit zoals cranberries zijn favoriet als het gaat om een extra touch aan je salade of kommetje yoghurt. Fruit klinkt altijd gezond, maar van de hoeveelheid suiker die deze gedroogde varianten vaak bevatten sla je wellicht steil achterover. Kies daarom voor vers fruit om je lunch een zoete twist te geven, zoals aardbeien, blauwe bessen en druiven.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?