Terwijl de pepernoten, marsepein, schuimpjes en chocoladeletters rond deze tijd van het jaar ons om de oren vliegen, kun je natuurlijk ook kiezen voor gezondere snacks. Zoals zoetigheden die niet alleen maar geraffineerde suiker, boter en snelle koolhydraten bevatten, maar waar ook nog iets van voedingsstoffen in zitten.

Claartje van Foodness maakte deze veganistische gevulde speculaas van speltmeel, stevia en kokosolie, met een suikervrije spijslaag van dadels en amandelmeel ertussen. YUM! Heb je je schort al aan?

Dit heb je nodig

speculaaspinterest
Foodness

Zo maak je ‘m

Maak eerst de amandelspijs:

Meng de dadels en het amandelmeel in een keukenmachine of met een staafmixer tot een grofkorrelig geheel. Als je vrij droge dadels gebruikt kan het deeg te droog zijn; voeg in dat geval een of twee eetlepels water of citroensap toe (of een mengeling van de twee). Het moet een grof en enigszins plakkerig kruim worden! Maak er een bal van, wikkel die in plastic folie en laat tot gebruik liggen in de koelkast.

Maak de speculaas:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Meng de droge ingrediënten: speltmeel, bakpoeder, stevia, speculaaskruiden, zout. Wil je geen stevia gebruiken? Je kunt het ook vervangen door 100 gram kokosbloesemsuiker!
  • Meng de natte ingrediënten: kokosolie (smelt het in een klein pannetje of in de magnetron om het vloeibaar te maken) en amandelmelk.
  • Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng goed tot er een samenhangend deeg ontstaat. Verdeel het deeg in twee gelijke delen. De ene helft wordt de bovenkant, de andere helft wordt de onderkant.
  • Rol beide delen deeg uit tot de gewenste vorm; een ovaal, een cirkel of een vierkant. Zorg dat ze precies gelijk zijn, zodat ze straks precies op elkaar passen.
  • Verdeel de amandelspijs over de onderkant van het deeg, en zorg dat het overal even dik is. Claartje maakt zelf kleine kruimels van de spijs en verdeelt die over de speculaasbodem.
  • Leg de bovenkant van de speculaas op de spijslaag en druk de randjes aan. Tip: als je de bovenkant op een velletje plastic folie legt kun je hem makkelijk omkeren (zonder dat het deeg breekt) en op de onderkant met spijs leggen.
  • Bestrijk de bovenkant van de speculaas met wat extra amandelmelk, zodat het extra knapperig wordt.
  • Bak 25-30 minuten in de oven, tot de speculaas goudbruin verkleurd is.

Et voilà. Eet smakelijk!

Wist je dat Foodness eerder een E-book lanceerde? Je kunt hem voor €8,95 downloaden op deze website.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?