Een paar maanden terug waren de producten van KIND in het nieuws omdat de FDA een waarschuwingssignaal had afgegeven. De repen, die ‘healthy’ werden genoemd bevatten namelijk meer dan 2,5 gram verzadigd vet. Volgens de FDA mag zo’n product per portie niet meer dan 1 gram verzadigd vet hebben, en het mag niet meer dan 15% van het totaal calorieën zijn. KIND heeft hier natuurlijk op gereageerd, met een statement waarbij ze aangaven dat het grootste gedeelte van de verzadigde vetten uit natuurlijke ingrediënten komt.

Dit hele verhaal zetten ons aan het denken. We eten namelijk maar wat graag een reepje (stiekem het liefst een chocoladereep natuurlijk) als snack. Met alle verschillende merken en soorten die er zijn rijst voor ons de vraag: waar moet je op letten bij het kiezen van je reep?

Calorieën

Eet je de reep als een tussendoortje, probeer dan als richtlijn maximaal 200 calorieën aan te houden. Zit er voornamelijk fruit of noten in de reep, dan kun je tot 250 gaan, aangezien deze meer calorieën bevatten, maar ook meer micronutriënten. Is je snack een lunch? Dan kun je tot de 400-500 kcal gaan, bij voorkeur aangevuld met bijvoorbeeld een appel of wat kwark, afhankelijk van de ingrediënten in je reep.

Eiwitten

Probeer een reep te vinden met minimaal 5 gram eiwit. Zo ben je verzekerd van een langere verzadiging. Is het een maaltijdvervanger, ga dan voor minimaal 15 gram van deze belangrijke macro.

Vezels

Hier moet je de ingrediëntenlijst voor natrekken: waar komen de vezels uit de reep vandaan? Het maakt namelijk verschil of dit kunstmatig is toegevoegd (FOS) of uit gedroogd fruit komt. FOS zijn verschillende meningen over, maar de laatste nieuwtjes zijn vaak bad news. Probeer minimaal 3 gram vezels uit je tussendoortje te halen.

Vetten

Vetten uit natuurlijke bronnen zoals noten of olie is prima. Ook als het daarom wat verzadigde vetten bevat. Voor notenrepen is 10, 11 gram goed. Probeer andere repen onder de 5 tot 6 gram te houden

Suiker

Als de zoete smaak door gedroogd fruit zoals dadels, cranberries of rozijnen komt: helemaal goed want je krijgt er gratis extra micronutriënten bij. 10 tot 12 gram is dan prima, zolang je het geheel (de rest van je maaltijden) maar in gedachten houdt. Komen de suikers van glucose of andere zoetstoffen, dan is het wellicht verstandig eens dubbel over je keuze na te denken. Te veel hiervan kan je een flinke sugarrush en –crash geven.

Zout

De meeste repen hebben niet zo’n hoog zoutgehalte, zeker als ze van natuurlijke producten zijn gemaakt. Toch wil je repen met meer dan 200 milligram misschien liever laten liggen. Maar dat ligt er natuurlijk ook aan wat je de rest van de dag naar binnen werkt.

Recept: Quinoa repen

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?