Kokosbloesemsuiker: grote kans dat je hier nog niet eerder van gehoord hebt. Niet gek, want zo bekend is het niet. Zonde, want kokosbloesemsuiker kent een aantal mooie voordelen ten opzichte van andere suikers. Maar maakt dat kokosbloesemsuiker dan ook gezond? Wij doken in de materie en zochten het voor je uit. Wat is kokosbloesemsuiker precies? En is kokosbloesemsuiker een goed alternatief voor tafelsuiker? Lees het hieronder!

Is kokosbloesemsuiker gezond?

Kokosbloesemsuiker wordt veelal gepresenteerd als de ‘gezondste suiker’. Zo wordt kokosbloesemsuiker ook al honderden jaren gebruikt in de Indische keuken onder de naam Gula Djawa. Helemaal nieuw is deze suiker zeker dus niet. Maar is de suiker nu daadwerkelijk gezond?

'Het klopt dat er in deze vorm van suiker meer voedingsstoffen bewaard zijn gebleven. Dat komt omdat de nectar, nadat het uit de bloesem van de kokosboom is getapt, niet wordt verhit. Daardoor blijven alle aanwezige mineralen waaronder magnesium, ijzer, zink, kalium en een aantal B-vitamines bewaard. En dat is naar mijn mening het enige 'gezonde' aan deze suiker,' zegt voedingsdeskundige Rolien Scheepbouwer.

De Glycemische Index van kokosbloesemsuiker

Naast de mineralen en vitamines heeft kokosbloesemsuiker een lage GI (glycemische index) waardoor het minder invloed heeft op bloedsuikerspiegelschommelingen. Dat is beter voor je algehele gezondheid - of beter gezegd: minder ongezond dan bijvoorbeeld tafelsuiker. Maar suiker blijft suiker. En hoeveel gram suiker mag je per dag eten eigenlijk eten?

Kokosbloesemsuiker bestaat uit een mengsel van sucrose, fructose en glucose waardoor het een lagere GI heeft dan bijvoorbeeld witte tafelsuiker - je krijgt dus een minder grote suikerpiek, de welbekende sugarrush, van kokosbloesemsuiker. Wist je trouwens dat deze factoren de glycemische index van voeding kunnen veranderen?

Kokosbloesemsuiker vervangen

Maar zoals we al zeiden: suiker blijft suiker, ook al is het kokosbloesemsuiker. En suiker is ongezond (dit is het effect van suiker op je vruchtbaarheid). Scheepbouwer: 'Mijn advies is om zo min mogelijk suiker toe te voegen aan je eten. Als je producten eet waar van nature al suikers in zitten zoals bijvoorbeeld vers en gedroogd fruit dan krijg je genoeg suikers binnen.'

Mocht je jezelf af en toe willen verwennen met iets extra zoets? Dan zijn kokosbloesemsuiker en rauwe onverhitte honing inderdaad een veel betere keuze dan iedere andere suiker of zoetstof. En wil je een product dat én plantaardig is, en helemaal geen invloed op de hoogte van je bloedsuikerspiegel heeft? Ga dan voor een zoetstof, zoals groene stevia,' aldus de voedingsdeskundige.

Waar kun je kokosbloesemsuiker kopen?

Wil je toch kokosbloesemsuiker kopen? Dan kun je dit makkelijk scoren. Supermarkten als Albert Heijn en Jumbo verkopen het zoete goedje in de meeste randstedelijke filialen, waar je het meestal tegenkomt in het gezondheidsschap. Daarnaast vind je het bij de meeste bio- of gezondheidswinkels. Wil je minderen met suikers? Zo skip je een maand lang toegevoegde suikers.