We hebben er bijna allemaal weleens van gehoord of zelfs geproefd: een Matcha latte. Het is bekend dat dit poeder van gemalen groene theebladeren boordevol antioxidanten zit, maar wat doet het nog meer voor je? En wat doen die antioxidanten precies?

Matcha vs koffie

Ben je geen fan van koffie, of wil je weleens wat anders proberen? Net zoals andere groene theesoorten bevat Matcha cafeïne (theïne). Lisa de Bruijn, die samen met haar zus de speciaalzaak ‘Hug the tea’ startte in Den Haag vindt het een ideaal alternatief: “Als ik koffie drink, voel ik de energiepiek na half uur weer afnemen. Als ik Matcha drink, zorgt de theïne (cafeïne in thee, red.) voor een energieboost die bij mij wel drie tot zes uur aanhoudt. Matcha bevat ongeveer een kwart van de cafeïne die in een kopje koffie zit, maar doordat theïne geleidelijk wordt vrijgegeven heeft een kopje Matcha een langduriger effect.”

Samen met haar zus heeft ze de speciaalzaak opgezet in Den Haag om in samenwerking met Japanse boeren zeker te zijn dat het matcha poeder en andere groene theesoorten puur en biologisch zijn. “Matcha thee heeft een hogere concentratie aan antioxidanten en chlorofyl (bladgroen) dan andere groene theesoorten, omdat de matcha gemaakt wordt van planten die de tweede helft van hun groeiperiode in de schaduw staan en daardoor de samenstelling verandert.” Fijne bijkomstigheid: onderzoek liet zien dat, zeker in combinatie met cafeïne, groene thee een rol kan spelen bij je vetverbranding.

L-theanine

Ben jij ook zo’n koffiejunk? Dan heb je vast weleens last gehad van een onrustig gevoel of een hoge hartslag als gevolg van koffie. matcha bevat, net zoals zwarte thee, het aminozuur (bouwstof voor eiwit) L-theanine, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat dit een relaxed gevoel bevordert zonder je suf te maken. Je wordt er dus opgewekt, maar ook rustig van en daarom is het goed voor je concentratievermogen. L-theanine zorgt overigens ook voor de zoete smaak.

Vaak wordt gezegd dat zowel cafeïne als theïne niet bepaald goed is voor je tanden. Omdat je een veel kleinere hoeveelheid matcha nodig hebt dan koffie om hetzelfde energieke gevoel te creëren, zou het zeker op langere termijn beter zijn voor je tanden om te minderen met koffie. Lisa: “Bovendien geeft matcha je een frisse adem!’’.

Epigallocatechin Gallate (EGCg)

De hele dag door voltrekken zich processen in je lichaam waardoor jij je ding kunt doen en tegelijkertijd zo gezond mogelijk blijft. Verbranding van voedingsstoffen levert bijvoorbeeld energie en warmte op, en voor dit proces is zuurstof nodig. Een chemische reactie waarbij sprake is van aanraking met zuurstof heet oxidatie. In het geval van voeding omzetten in energie is dit een gewenst proces, maar er gebeuren zoveel processen in je lichaam dat er soms ‘foutjes’ tussen zitten, geeft het Voedingscentrum aan.

Ongewenste oxidatie(/foutjes) in ons lichaam zorgt niet alleen voor afbraak, maar laat ook vrije radicalen ontstaan. Volgens het Voedingscentrum kunnen vrije radicalen onder andere zowel de eiwitten als de vetten in ons lichaam beschadigen, en eiwitten zijn één van de bouwstoffen van je DNA. Je DNA reguleert de aanmaak van nieuwe cellen, dus wanneer DNA beschadigd raakt, kan het voorkomen dat andere cellen gaan muteren, afsterven of ongeremd gaan groeien. Hierdoor kan er weefsel groeien dat niet altijd goedaardig is.

Antioxidanten kunnen je lichaam helpen ongewenste oxidatie te voorkomen, zodat vrije radicalen minder kans maken. Dat wil overigens niet zeggen dat dit helemaal niet gebeurt wanneer je veel antioxidanten binnenkrijgt. Onderzoek toont wel aan dat het antioxidant Epigallocatechin Gallate (EGCg) ongewenste oxidatie (vandaar: antioxidant) significant afremt. matcha bevat veel EGCg, en als je de andere antioxidanten die erin zitten (zoals vitamine C) erbij optelt, is dat evenveel als in tien kopjes groene thee.

Bereiding

Er zijn twee manieren om matcha te drinken. De meest populaire is de latte: met warme (plantaardige) melk en eventueel een scheutje honing. De Japanners zelf geven echter de voorkeur aan de pure versie: alleen een beetje heet water toevoegen, net zoals je andere thee zou drinken.

“Eigenlijk is dit ook beter’’, zegt Lisa. “Door de warmte van het water komen de waardevolle stoffen vrij. Het belangrijkste is dat het water niet te heet is: als je kokend water gebruikt, verbrandt de thee en gaan veel voedingsstoffen (zoals vitamine A en C) verloren. Het beste is water tussen de 70 en 80 graden Celsius; dan kun je het ook meteen drinken."

Je kunt gekookt water makkelijk afkoelen door het een keer over te schenken, dan daalt de temperatuur al met vijf graden. Door de lichtzoete smaak kan het poeder ook gebruikt worden om mee te bakken; zo zijn er verschillende recepten van matcha cake- en taart, macarons en zelfs ijs! Zo krijg je de ultieme matcha beleving. Mix & Match(a)!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?