Noorwegen prijkt keer op keer weer bovenaan de ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld. En dat terwijl ze enorm lange, koude en donkere winters moeten doorstaan. HOE doen ze dat? Volgens auteur Nevada Berg, die in Amerika geboren is, maar naar Noorwegen verhuisde voor haar Noorse echtgenoot, is een grote factor voor het overleven van strenge winters het Noorse dieet (met brood EN zuivelproducten!).

Berg publiceerde het kookboek, North Wild Kitchen: Cooking From the Heart of Norway, waarin ze vertelt wat Noren eten om gelukkig en met bergen energie de winter door te komen:

Omega-3

Of het nu rechtstreeks uit de fles is of in capsulevorm, visolie is voor de Noren onmisbaar om de dag met bergen energie te beginnen. Ze leren hun kinderen al vroeg dat ze elke dag genoeg omega-3 moeten binnenkrijgen. De meeste Noren eten daarnaast ook veel vis: op brood, als snack of bij het avondeten.

Granen

Het is typisch Noors om tijdens het ontbijt en de lunch te kiezen voor een ​​sneetje (of twee) brood met beleg. Ze laten brood van tarwebloem links liggen en gaan zoveel mogelijk voor meergranen brood met pitten en zaden. Hoewel witbrood wel te krijgen is, is het niet iets waar Noren naar streven als hun go-to-bammetje.

Vetten

Noorse zuivelproducten zijn meestal hoog in vet, met percentages (bijvoorbeeld in melk en crèmes) hoger dan in de meeste andere landen. Er zijn wel vetarme opties te vinden, maar een hoger vetgehalte betekent meer voedingsstoffen die je de energie geven om de dag door te komen als het buiten vriest dat het kraakt. Matiging is key: Noren balanceren producten met een hoger vetgehalte en een actieve levensstijl.

Balans

Noren zullen niet snel een wafel met jam en zure room of een stuk overheerlijk stuk cake bij de koffie afslaan - en dat hoef jij ook niet. Als je vaak in de natuur te vinden bent en veel beweegt, mag je af en toe ook een feestje vieren en jezelf trakteren op iets lekkers. It’s all about balance.


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?