Is het slim om een beetje chemische hulp in te roepen bij het bouwen van je sixpack en het verlagen van je vetpercentage, bijvoorbeeld in de vorm van pre-workout supplementen. WH’s Karine ging op onderzoek uit.

Als je echt hard traint en een strakke fit body voor ogen hebt, valt het soms niet mee om je geduld te bewaren. Een ‘body builden’ gaat nu eenmaal niet van de ene op de andere dag, hoe hard je ook traint en hoe gezond je ook eet. Dan kan de verleiding groot zijn om de natuur een handje te helpen. Bij de meeste sporters begint dat onschuldig. Je slikt eens een vitaminepil. Of je koopt een pot eiwitpoeder, voor een shake of een protein fluff na je workout.

>> Fluweelzachte protein fluff met salted caramel

Maar in de webshop waar je die vitamines en eiwitten koopt, zie je dat er nóg een categorie is: de pre-workout supplementen. Pillen en shakes die je beloven dat je meer energie kunt stoppen in je trainingen, dat je meer reps aankunt, dat je meer gefocust bent en sneller resultaat ziet. Een redacteur van Men’s Health probeerde onlangs zulke pre-workout supplementen zelf en schreef er een online artikel over. Een citaat: "Je begint met warming-up sets en merkt meteen dat alles vandaag opvallend makkelijk gaat - desondanks gaat je hart wel tekeer als een bezetene. Het enige waar je nog aan kunt denken is liften, liften en nog meer liften. (…) Ja, heftig spul is het wel."

Dat klinkt inderdaad heftig. Ik bel daarom maar eens met de Dopingautoriteit. En hoewel ik hem niet kan zien, weet ik zeker dat wetenschappelijk beleidsmedewerker Olivier de Hon zijn wenkbrauwen fronst als ik hem dit citaat voorlees. Hij zegt meteen: "Als deze supplementen écht zo’n heftig effect hebben, is dat geen goed teken. Dat betekent dan vrijwel altijd dat ze een risico voor de gezondheid vormen."

>> De kenmerken van een cafeine-verslaving

Cafeïne

Wat zit er eigenlijk in zo’n gemiddeld pre-workout supplement? Ik stuur De Hon de ingrediëntendeclaratie van een veel verkocht supplement. Hij antwoordt: "Er zit vooral veel cafeïne in, plus theanine, dat een verwante stof is. De dosis cafeïne staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid cafeïne in 5 kopjes espresso. Daar word je dus inderdaad wel wakker van."

Staat cafeïne niet op de dopinglijst voor topsporters dan? De Hon: "Nee, het is er jaren geleden afgehaald, al laait af en toe de discussie op of het niet tóch doping is. Cafeïne is redelijk onschuldig, en de bijwerkingen zijn mild. Hooguit kun je lastiger slapen als je zo’n supplement ’s avonds inneemt en soms veroorzaakt het hartkloppingen. Een normale dosis cafeïne helpt je om meer geconcentreerd en gefocust te zijn. Een te hoge dosis werkt juist tegengesteld: dan ga je trillen en neemt je concentratie juist af."

Meer weten?

In ons magazine vind je het hele artikel over Pre-workout supplementen. Daar wordt er onder andere ingegaan op de hoeveelheid vitamines en het effect ervan, hoe het nou zit met die hartkloppingen en hoe verslavend zo’n pilletje nou eigenlijk is. Je kunt het hele artikel ook los lezen op Blendle.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?