Wij zijn er ook gek op: een heerlijk bakje om de ochtend mee te beginnen. Het ruikt lekker, je word er wakker van en je bent nét even wat sneller door die ochtend heen. Zolang het met mate gedronken wordt, is het helemaal prima. Maar meer dan twee koppen koffie per dag is helaas niet zo super voor je gezondheid. Dit komt voornamelijk omdat je lichaam dan een te grote hoeveelheid cafeïne te verwerken krijgt. Dit geldt overigens ook voor biologische koffie.

Maar… hoe zit dat dan met decaf? Hier zit geen caffeïne in. En hoe werkt koffie eigenlijk in je lijf?

Lees deze 8 weetjes over (decaf) koffie en je weet het!

Wist je dat…

1. Cafeïnevrije koffie niet bestaat?

Er blijft namelijk altijd een beetje caffeine aanwezig in de koffie. Deze hoeveelheid is echter zo klein dat je lichaam daar niets van merkt. Om die reden is de term ‘gedecafineerd’ eigenlijk beter dan ‘caffeïnevrij’.

2. Cafeïne razendsnel in je lichaam wordt opgenomen?

De helft van de cafeïne zit al binnen 4 minuten na het drinken van je kopje koffie in je bloed. De echte effecten van cafeïne ervaar je pas een half uurtje later.

3. Cafeïne een stimulerende werking heeft op het centrale zenuwstelsel?

Dit merk je doordat je minder moe bent en je beter kunt concentreren. Cafeïne werkt stimulerend op het brein, de nieren, maag en darmen.

4. Er minder cafeïne in decaf koffie zit dan in zwarte en groene thee?

Thee bevat 10 milligram cafeïne per 100 ml. Een kopje decaf bevat vaak rond de 2,5 milligram. Je kunt ’s avonds dus zelfs nog beter een kopje decaf koffie drinken dan thee!

5. Er in cacaobonen ook cafeïne zit (en dus ook in chocolade)?

In 100 gram pure chocola zit 40 milligram cafeïne en in melkchocolade 20 milligram. Eén blokje chocolade bevat dus veel meer dan een kopje decaf koffie.

6. Er natuurlijke én chemische manieren zijn om koffie te decafineren?

Bij de natuurlijke methode wordt de cafeïne onttrokken door middel van water of koolstofdioxide (CO2).

De andere, chemische methode, werkt sneller en is daarmee ook goedkoper. Hierbij wordt dichloormethaan als extractiemiddel gebruikt. Deze manier is wel stukken minder duurzaam en is ook niet altijd even bevorderlijk voor de smaak.

7. Zodra koffie in aanraking komt met zuurstof het aroma snel verloren gaat?

Dit zou ook kunnen verklaren waarom mensen decaf vaak minder lekker vinden. De verpakking waarin de koffie bewaard wordt, blijft namelijk best lang open (omdat er vaak minder decaf wordt gedronken). Als je dus merkt dat je koffie 'raar' smaakt, kan dat komen omdat er gewoon teveel zuurstof bijgekomen is. Let erop dat je het pakje goed sluit of bewaar het in een afgesloten blik.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?