Hoewel we ‘vroeger’ nog wel tientallen broodjes per week aten, is dat tegenwoordig voor velen wel anders. In een wereld met zoveel keuze, is het zonde om een eenzijdig voedingspatroon te hebben, nog daargelaten wat een portie afwisseling voor je gezondheid kan betekenen. We eten (spelt of volkoren)brood bewust, als we behoefte hebben aan koolhydraten en vezels en als het in ons voedingspatroon past. Gewoon als lekkere trek kan natuurlijk ook, want brood - vooral kakelvers - kan ook hartstikke lekker zijn.
Voordat je aan de slag gaat met smeersels en beleg, brengen we je maar al te graan een kort lijstje met magere keuzes die ook nog eens hoog in eiwitten en gezonde vetten zitten. De welbekende win-win-situatie, om maar met clichés te werpen.
Mager broodbeleg (kcal/20 gram):
30 kcal - Hummus
20 kcal - Hüttenkäse
29 kcal - Rookvlees
25 kcal - Kalkoen- of kipfilet
34 kcal - Rosbief
34 kcal - Smeerkaas 20+
31 kcal - Gekookt ei
25 kcal - Halvajam
30 kcal - Rundercarpaccio
29 kcal - Filet Américain
>> Wat gebeurt er met je lichaam als je overstapt op een koolhydraatarm dieet
Vergelijk de calorieën van mager broodbeleg maar eens met vetter beleg (kcal/20g):
64 kcal - Berliner worst
75 kcal - Paté
76 kcal - Cervelaatworst
75 kcal - Jonge en oude kaas
100 kcal - (Room)brie