Uit de tajine: gehaktballetjes in tomatensaus
Voor deze Marokkaanse schotel bomvol smaken hoef je geen keukenprinses te zijn.
Door Liselotte Legebeke
Nog geen tajine in huis? Zorg er dan voor dat je er zo snel mogelijk eentje in huis haalt, want deze stoofpot is een must voor iedereen die van de über-smaakvolle Marokkaanse keuken houdt; de gerechten zijn niet alleen easy-peasy om te maken, maar ook gezond. De ingrediënten koken namelijk in hun eigen kookvocht.
Door de kegelvorm van de stoofpot komt de stoom via de deksel weer op het gerecht, waardoor er nauwelijks vet toegevoegd hoeft te worden. Dat geldt ook voor deze gehaktballetjes in tomatensaus.
Zorg wel dat je kruidenvoorraad op orde is, want die heb je voor dit recept zeker nodig!
Advertentie - Lees hieronder verder
- Porties:
- 3 - 4 serving(s)
- Voorbereidingstijd:
- 15 minuten
- Bereidingstijd:
- 30 minuten
- Totale tijd:
- 45 minuten
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 500 g
rundergehakt
- 1/2
ui, gesnipperd
- 1
teen knoflook, geperst
- 1
ei
- 1 tsp.
paprikapoeder
- 1 tsp.
kurkuma
- 1 tsp.
gemalen komijn
- 1/2 tsp.
gemalen kaneel
- 2 tbsp.
peterselie, fijngehakt
- 2 tbsp.
koriander, fijngehakt
Voor de saus
- 2 tbsp.
olijfolie
- 1
ui, in ringen
- 1
teen knoflook, geperst
- 1/2
ras el hanout
- 2 tsp.
gemalen kaneel
- 1 tbsp.
tomatenpuree
- 400 g
kikkererwten
- 1
courgette, in blokjes
- 2
wortels
- 3
tomaten, in blokjes
ter garnering: koriander en peterselie
Bereiding
- Stap 1Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom en kneed met je handen tot een geheel. Rol de gehaktmix vervolgens tot kleine balletjes en leg ze op een bord.
- Stap 2Zet de tajine op middelhoog vuur en doe de olijfolie erin. Bak de ui kort totdat deze begint te verkleuren en voeg dan de knoflook, ras el hanout en de kaneel toe.
- Stap 3Als de ui goed vermengd is met de kruiden (en de keuken al heerlijk begint te ruiken) giet je de tomatenpuree en kikkererwten mét het vocht in de tajine. Roer het geheel goed door zodat de saus al vorm begint te krijgen, en voeg dan de courgette, wortels en tomaten toe.
- Stap 4Leg de gehaktballetjes in de saus, zet de deksel op de tajine en laat het vlees met de groenten in een half uurtje klaarstomen.
- Stap 5Belangrijk: bedwing je nieuwsgierigheid! Om de schotel zo goed mogelijk te laten stoven, mag je de deksel niet tussentijds van de pan halen om te checken of je balletjes goed garen. Dat doen ze heus wel.
- Stap 6De liefhebbers van een gepocheerd eitje kunnen in de laatste vijf minuten van de stooftijd 3-4 eieren breken tussen de balletje. Deze zullen in de saus stollen door het kookvocht. Haal de tajine na een half uur van het vuur en garneer het gerecht met de koriander en peterselie.
Lekker met Turks brood of couscous
Oranje toast met eiwitrijke groentespread
Deze curry met spinazie bevat lekker veel ijzer
Overnight oats met chocolade en pindakaas
Huisgemaakte speltscones met fruit compôte
Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder