Zo maak je zelf de allerbeste friet

Nutrition


De gouden tip voor gouden frieten.

De aardappels zijn geschild en gesneden, het vet pruttelt en... en dan? Wat is de volgende stap op de route naar de lekkerste friet ooit? Het verhaal luidt, dat we alleen goede verse frieten kunnen maken als we de gele knakkers twee keer frituren: één keer voorbakken in olie van 150 graden Celsius en daarna afbakken in hetere olie van 180 graden Celsius. Maar klopt die wijsheid wel?
   
Waarom zou je die twee stappen niet in één keer kunnen doen? Dat vroeg de Amerikaanse culinair journalist Jeffrey Steingarten zich ook af in zijn boek De man die alles at. Hij testte en testte en kwam met het volgende idee: gewoon de rauwe friet opzetten in koude olie. Het bleek dé manier te zijn.

>> Friet maken zonder aardappel kan trouwens ook 
   

Ingrediënten voor vier personen

- 750 g (kruimige) aardappelen
- Zonnebloemolie
   
>> Is een airfryer nou echt gezonder dan een normale frituurpan?
   

Bereidingswijze

1. Schil de aardappelen en snijd ze in reepjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm (niet dikker!).
2. Was de patatten en droog ze af met een theedoek.
3. Doe ze daarna in een hapjespan en giet er zonnebloemolie op tot de frieten net onder staan.
4. Zet de pan op hoog vuur van een middelgrote pit en bak de frieten (zorg dat de olie niet boven de 180 graden Celsius uitkomt). Als ze goudgeel en krokant zijn, zijn ze klaar. Dat zal ongeveer vijftien minuten duren.
5. Schep de frieten uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier, bestrooi ze met zout en serveer ze met, het liefst zelfgemaakte, mayonaise.
   
>> Recept: Kimchi vlammetjes
   
   
Bron: ELLE Eten

Want ja, er zit echt verschil in.
Voor als je behoefte hebt aan een knetterende kokos boost!
Die ook nog eens heel makkelijk is te maken.
Om altijd een gezonde snack bij de hand te hebben.