Het invriezen van eten heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt: we kunnen eten langer bewaren, hoeven minder weg te gooien en kunnen zelfs tijdbesparende maaltijden groot maken om ze geportioneerd in de vriezer te bewaren en vervolgens op te warmen op dagen dat we minder tijd hebben om te koken. Of daar minder zin in hebben.

Toch is het invriezen van eten niet zo rechttoe rechtaan als het lijkt. Er zijn namelijk een aantal richtlijnen waaraan je je dient te houden om de kwaliteit van eten zo optimaal mogelijk te houden. Voedingswetenschapper en sportfanaat dr. Ludidi legt het uit.

Laten afkoelen

Allereerst dien je warm eten goed af te laten koelen alvorens je het invriest. Let wel op dat je geen hete pannen in de koelkast zet, daarmee stijgt de temperatuur in de koelkast, wat niet bevorderlijk is voor het remmen van bacteriegroei in de koude kamer. Als je eten te warm invriest kunnen ijskristallen ontstaan in het eten, het eten verliest dan aan structuur en is dan niet meer lekker.

Opnieuw invriezen

Een tweede, misschien nog wel belangrijkere is opnieuw invriezen. Hoewel invriezen de vermenigvuldiging van bacteriën stil legt, kun je niet oneindig invriezen, ontdooien en opnieuw invriezen. Eigenlijk zou eten na een vriesprocedure maar één keer ontdooid mogen worden, om van daaruit verder verwerkt te worden of opgegeten te worden. Althans, dat is het veiligst voor het voedsel.

Dit is hoe je voedsel op de beste manier invriest en ontdooit

preview for How to Freeze and Thaw Food the Right Way to Reduce Waste

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat in ontdooid eten (dat dus al ingevroren is geweest) bacteriën zich relatief snel kunnen reproduceren. Deze bacteriën kunnen al aanwezig zijn in het eten en worden vaak mee ingevroren. Sommige bacterievormen (zoals Mycobacteriën) zijn bijzonder goed bestand tegen lage temperaturen. Een geringe hoeveelheid van deze bacteriën in het eten is voor ons immuunsysteem geen probleem. Wanneer deze bacteriën zich snel kunnen reproduceren - dat gebeurt al wanneer de temperatuur van het eten begint te stijgen en bij de 0 graden Celsius in de buurt komt - kunnen ze wel een bedreiging gaan vormen voor onze gezondheid. Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar. In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen.

Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren. Resultaat: 1. degradatie van het eten en dus een lagere kwaliteit van dat eten en 2. een verhoogd risico op een bacteriële infectie.

De supermarkt

Hoewel eten doorgaans vers wordt ingevroren is er natuurlijk een risico dat het tijdens of na het transport (deels) ontdooid wordt. Probeer daarom verpakkingen waar ijskristallen op zitten altijd te vermijden. Als de verpakking transparant is, kijk dan of het eten duidelijk zichtbaar is en niet bedolven is onder een pak witte sneeuw in de zak. Dat is namelijk geen goed teken. Kies in zo'n geval liever voor een ander gerecht/ ingrediënt.

Conclusie:

Invriezen kan dus heel goed helpen om goede eigenschappen van eten te behouden (antioxidanten en vitamineconcentraties, verminderen van degradatie van eten). Echter, bij herinvriezen raken deze eigenschappen sterk in het geding!

Bronnen: Mediel M et al. Isolation of Mycobacteria from frozen fish destined for human consumption. Appl Environ Microbiol 2000; 66 (8): 3637 - 3638 en Peterson AC et al. Limits of edibility II. Defrost of frozen prepared turkey dinners and macaroni and cheese dinners. 1964; 54 (4): 649 - 659


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?