Recept: eiwitrijke ceasarsalade light

Nutrition


Een slanke versie van de ceasarsalade die nog lekkerder is dan het origineel? Probeer deze skinny swap!

Alles waar het woord 'salade' in voorkomt lijkt misschien gezond, maar in restaurants zijn ceasarsalades niet altijd de meest gezonde optie op de kaart. Met dank aan de dressing vol suiker en hoeveelheid kaas en croutons, kan het aantal calorieën van één salade al snel oplopen tot 700 kcal. Dat neemt niet weg dat de ceasarsalade in principe een heel gezond en eiwitrijk gerecht kan zijn, mits je een kleine draai geeft aan het originele recept.
       
Voedingsdeskundige Rob Hobson showt in ons magazine (heb je de nieuwste editie al gespot?) hoe je van een klassiek gerecht als een ceasarsalade een gezonde variant kan maken die de helft minder calorieën bevat, maar meer smaak en goede voedingsstoffen. Swap it skinny!
      
    
Ingrediënten | voor 4 personen

  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 3 kippenborsten (150g per stuk)
  • 1 krop Romeinse sla, gehakt
  • 100g boerenkool, zonder steel en in stukken
  • 4 sneetje (oud) witbrood

   
Voor de dressing

  • 125g magere yoghurt
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 teen knoflook, geperst
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl mosterd
  • 2 el water
  • zwarte peper

     
Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd het brood in kleine vierkante blokjes.
  3. Verspreid de broodblokjes over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met een snufje zeezout.
  4. Bak de croutons af in de oven tot ze goudbruin zijn, dit duurt ongeveer 8 minuten. Laat ze daarna koelen buiten de oven.
  5. Verhit vervolgens een grote pan (met anti-aanbaklaag!) op middelhoog vuur voeg 1 tl olijfolie toe als de pan goed heet is. Bak de kippenborsten 5 minuten per kant tot ze goed gaar zijn.
  6. Haal de kippenborsten uit de pan en leg ze op een snijplank. Pak een scherp met om de kip in dunne plakjes te snijden.
  7. Mix de sla en boerenkool in een grote saladekom.
  8. Maak de dressing met behulp van een staafmixer of kleine blender door alle ingrediënten te mixen tot een gladde substantie.
  9. Meng de dressing met de sla en boerenkool tot alle bladeren bedekt zijn.
  10. Verdeel de salade over de vier borden en voeg daar bovenop de kip aan toe. Top het geheel af met de croutons en eventueel extra edelgistvlokken.
      

Want more?   
In ons juli-augustus nummer vind je veel meer gezonde eetinspiratie voor een heerlijke zomer. Denk aan een receptenreeks met tropische kokosgerechten en een zalig zoete toetjesparade om je cravings guilt-free mee te bedwingen. Heb je ons nieuwe magazine nog niet in huis? Go get it!

      
Meer skinny swaps
> Recept: healthy strawberry cheesecake 

Voedingswetenschapper dr. Ludidi kan je alles vertellen over de rol van vitamine D bij sport, over vitamine D zelf en over vitaminen an sich.
Wel de lusten, niet de lasten; katers zijn geen optie
Dit heb je nodig in je leven: de favoriete eiwit- en energierepen van de redactie. Lees snel hoe je gebruik kunt maken van de actie.
Het eten van insecten brengt verschillende voordelen met zich mee. 
Deze kokosgarnalen heb je binnen no-time gemaakt en gaan misschien wel nóg sneller op. Mjam!
Voor hooikoortsslachtoffers onder ons heeft deze trend een extra voordeel.