Af en toe een visje eten is niet alleen lekker, maar ook knettergezond. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten en verder zitten ze bomvol vitamine B12 en B6 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Helaas heeft visvangst en het kweken van vis een flinke impact op de natuur en het milieu. Als we zo door gaan raken we dit heerlijke product in de toekomst misschien wel kwijt. Je snapt: vis is niet de meest duurzame keuze. Maar wil je het toch, af ten toe, eten? Kies dan voor verantwoorde vis en viskwekerij. Maar hoe weet je of de vis die je eet duurzaam is?

Als je bij de visboer staat, kun je natuurijk nooit helemaal zeker weten waar de vis die je koopt vandaan komt. Een keurmerk kan daarbij - een beetje - helpen. Zo'n keurmerk stelt namelijk eisen op het gebied van duurzame visserij en verantwoorde kweek.

Op deze keurmerken valt wel het een en ander af te dingen. De bijdrage aan het voorkomen van overbevissing is minder groot dan verwacht. Daarnaast schuilen er achter die keurmerk-stickers vaak financiële belangen (what's new...?). Maar het verbetert welwillende visserijen wel. En zo'n keurmerk biedt nou eenmaal de beste garantie dat je geen vis eet die tot overbevissing leidt. Dat kun je van ongecertificeerde vis absoluut niet zeggen.

Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van de viskeurmerken hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

MSC-keurmerk voor wilde vis

Het internationale MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) is opgericht om overbevissing tegen te gaan. Vis die dit keurmerk mag dragen, komt van vissers die hun best doen om de visstand op peil te houden en rekening houden met het leven in de zee. Zoals je hierboven al kon lezen, gaat dat niet altijd goed en is dit het keurmerk waar de laatste tijd de meeste kritiek op klinkt.

ASC-keurmerk voor kweekvis

Kweekvis is een goed alternatief om overbevissing te voorkomen, maar dan moet het wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Vis met het internationale ASC-keurmerk (Aquaculture Stewardship Council) heeft een lagere impact op het milieu. De vissen krijgen minder antibiotica, het voer is duurzamer en arbeidsomstandigheden voor het personeel zijn beter.

Skal-keurmerk (EKO)

Dit keurmerk voor biologisch gekweekte vis, lijkt op het ASC-keurmerk, maar hier gelden ook nog eisen voor dierenwelzijn. De natuurlijke leefomgeving is beter nagebootst, de vissen leven minder dicht op elkaar en ze worden niet levend verwerkt. Het gebruik van antibiotica is verboden.

DUPAN-keurmerk

Dit is het keurmerk voor (kweek)paling. DUPAN (stichting duurzame palingsector Nederland) maakt zich hard voor het herstellen van de palingstand in de Nederlandse wateren en wil bijvoorbeeld niet dat er in de maanden september t/m november op paling wordt gevist om overbevissing te voorkomen.

Waddengoud

Dit keurmerk is speciaal opgericht voor duurzame producten (en diensten) uit het Waddengebied. Producten met dit keurmerk zijn op een duurzame manier gemaakt/gevangen en komen gegarandeerd uit het Waddengebied.

Wil je precies weten of het stukje vis in je winkelmandje duurzaam is? Check dat de VISwijzer van het Wereldnatuurfonds. Ze hebben zelfs een app waarmee je altijd en overal en van elke vissoort kunt checken of ‘ie verantwoord is

Het allerbeste is natuurlijk om minder of geen vis meer te eten. Alleen op die manier kan overbevissing voorkomen worden. Wist je trouwens dat er enorm veel lekkere visvervangers te koop zijn? Ga bijvoorbeeld voor een stukje vegan zalm, of veggie vissticks. Je proeft bijna geen verschil!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?