Eiwitrijke chocoladetaart met chili en frambozen

Nutrition


Met chili ja, het staat er echt.

Het is zoet, het zit boor-de-vol eiwitten én hij is hartstikke gekruid met kaneel en chili. Chili ja, verrassing! Trakteer jezelf op deze verwarmende (post-workout) snack zonder je er echt vreselijk schuldig over te voelen: de enige suikers die je erin kunt vinden zijn die uit de frambozen en dadelsiroop, die van nature al rijk aan suikers zijn. Vegans en vegetariërs kunnen de gelatine vervangen door agaragar, dat gemaakt is van rood zeewier.

   
>> Lees hier wat chili doet voor je metabolisme
     

Ingrediënten voor de bodem

- 65 g speltbloem
- 40 g havermout
- ¼ tl bakpoeder
- 75 g kokosbloesemsuiker (of ¾ tl stevia)
- 50 g gesmolten kokosolie
      

Ingrediënten voor de vulling

- 6 gelatineblaadjes (of 2,5 g agaragar)
- 150 ml halfvolle melk of amandelmelk
- 50 g cacaopoeder
- 1 tl kaneel
- ¼ tl chilipoeder
- 5 el dadelsiroop
- 500 g kwark
- 300 g vetvrije Griekse yoghurt (eet je liever vegan? Dan kun je de kwark en yoghurt ook vervangen door plantaardige varianten, zoals de producten van Abbot Kinney’s die je op geen grammetje dierlijk product kunt betrappen en die totaal op planten gebaseerd zijn.)
- 1 tl vanille extract
- 2 eiwitten (of 60 ml aquafaba)
- 300 g frambozen
    
>> Vegan brownies om je vingers bij af te likken
      

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius. Vul een springvorm met een diameter van 23 cm met vetvrij bakpapier.
2. Nu gaan we bodem maken. Meng met je handen de spelt bloem, havermout, bakpoeder, kokosbloesemsuiker (of stevia) en kokosolie in een grote kom tot het een fijne ‘crumble’ is. Doe deze crumble in de springvorm en druk het stevig aan.
3. Bak de bodem 20 tot 25 minuten in de oven, totdat ‘ie goudbruin kleurt. Haal de springvorm uit de oven en laat ‘m afkoelen.
4. Als je gelatineblaadjes gebruikt: leg ze 10 minuten in een kom met warm water. Verhit ondertussen de melk, cacaopoeder, kaneel, chilipoeder en dadelsiroop in een steelpannetje terwijl je er regelmatig in roert. Haal het pannetje van het vuur en laat het afkoelen. Haal de gelatineblaadjes uit het water en roer ze door de inhoud van het pannetje.
     
Als je agar agar (verkrijgbaar bij (aziatische) supermarkten en natuurwinkels) gebruikt: breng de agar agar, (plantaardige) melk, cacaopoeder, kaneel, chilipoeder en dadelsiroop aan de kook in een pannetje en laat het 2 tot 3 minuten koken terwijl je er doorheen roert. Laat het even afkoelen.
5. Meng de (plantaardige) kwark en de (plantaardige) yoghurt goed door elkaar in een grote kom. Voeg het vanille extract en de cacaomix toe en mix dit met een spatel.
6. Klop in een andere kom de eiwitten op totdat het fluffy wordt. Voeg nu de eiwitten geleidelijk toe aan de grote kom, waar de mix voor de vulling in zit.
7. Verspreid de mix voor de vulling over de bodem in de springvorm. Zet de springvorm een nachtje in de koelkast, en gebruik de frambozen als topping. Bewaar tot 4 dagen in de koelkast.
    
Eet smakelijk!
    
>> Dit zijn de beste vegan proteïne bronnen

Dit eet onze hoofdredacteur het allerliefst.
En andere handige tips and tricks.
Want eerlijk: wat is Kerst nou zonder behoorlijke pudding? Precies, niet compleet. Het perfecte recept voor de perfecte, gezonde kerstpudding: híer!
Kerst hoeft helemaal niet ongezond, bewijzen deze verrukkelijke en glutenvrije zoete taartjes maar weer. Het recept!