Mealpreppen is eigenlijk gewoon een fancy woord voor het voorbereiden van je maaltijden. Hoe je het ook wilt noemen, wij zijn helemaal fan! Mealpreppen kent namelijk veel voordelen: je bespaart tijd en geld, gaat waarschijnlijk minder voedsel verspillen én je hoeft niet na te denken wat je gaat koken terwijl je maag al aan het rommelen is.

5 tips om mealpreppen makkelijker te maken

Klinkt goed, toch? Regelmatig mealpreppen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze tips maak je er binnen no time een gezonde gewoonte van.

1. Koop verschillende bakjes

Mealpreppen zonder bakjes is lastig, maar alleen maar bakjes van hetzelfde formaat gebruiken is ook niet ideaal. Wanneer je gaat food preppen, bereid je maaltijden voor meerdere dagen voor. Er kan veel verschil zitten tussen de grootte van een snack of je avondeten, daarom is het handiger om bakjes in meerdere formaten te gebruiken.

Ook is het belangrijk om goed op te letten dat de bakjes bestemd zijn voor de magnetron én de vriezer. Zo kun je je maaltje direct van de vriezer in de magnetron plaatsen - dat scheelt weer afwas!

2. Maak een plan

Voordat je begint met preppen is het belangrijk om na te denken over hoe jouw week eruit gaat zien. Op dagen dat je meer sport, is het verstandig om meer eiwitten aan je maaltijden toe te voegen. Zit je een dag veel stil? Dan heb je misschien wat minder brandstof nodig. Een juiste boodschappenlijst is hiervoor een must.

Zo kun je niets vergeten in de supermarkt én is het makkelijker om de maaltijden op elkaar af te stemmen. Wanneer je voor iedere dag een andere groente koopt is de kans groot dat er veel van in de prullenbak belandt. Maar als je een zak spinazie verdeelt over drie dagen, hoef je niets weg te gooien!

3. Neem de tijd

Denk je binnen één uur klaar te zijn met de maaltijden voor de komende vijf dagen? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Wees er zeker van dat je genoeg tijd hebt om te preppen - als je maaltijd nog een half uur in de oven moet staan, maar je met je fit buddy had afgesproken in de sportschool, maak je niemand blij.

Kies bijvoorbeeld een vrije zondag om te kokkerellen of houd een avondje vrij. Het lijkt nu misschien alsof food preppen je meer tijd kost, maar als je het eenmaal onder de knie hebt zal je prep-routine juist extra vrije tijd opleveren.

4. Gebruik een goede weegschaal

In het begin kan het best lastig zijn om de juiste porties samen te stellen. Koop daarom een weegschaal en ga experimenteren om erachter te komen wat voor jou de juiste hoeveelheid is. Een standaard maaltijd bestaat voor iemand die dagelijks matige inspanning levert uit minimaal 200 gram groenten, 100 à 150 gram vlees of vis en ongeveer 100 gram koolhydraten, zoals aardappels of rijst.

Sport je veel of juist niet, dan kan dit flink verschillen. Uitvogelen wat voor jou het beste werkt is de enige manier om erachter te komen hoe groot jouw persoonlijke porties moeten zijn.

5. Denk na over texturen en kleuren

Misschien zijn courgettes en champignons wel jouw favo veggies, maar samen in een lunchbox levert het je een behoorlijk droge hap op. Sta daarom stil bij de textuur van de producten die je samenvoegt.

Kies bijvoorbeeld één knapperige groente, een smaakvolle en één die minder overheerst. Daarnaast is het goed om verschillende kleuren te kiezen, daardoor krijg je namelijk meer verschillende voedingsstoffen binnen.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?