Afvalregel nummer één: het is een marathon, geen sprint. Er bestaan geen shortcuts als je je doelen echt wilt bereiken. Wellicht heb je al wat 'shortcut-diëten', maar waarschijnlijk weet je dan ook dat dat meestal eerder averechts werkt. Als je wilt afvallen met een langdurig resultaat moet je echt je lifestyleomgooien. Misschien doe je het al op veel vlakken goed, maar is er toch nog een hardnekkige gewoonte die jou het afvallen moeilijk maakt.

>> Top 15 healthy tussendoortjes onder de 100 calorieën!

Het verbannen van je favo foods

Je hebt ongetwijfeld een favoriet. Iets waarbij je niet kunt stoppen met eten (sorry, schransen) als je eenmaal begonnen bent. Of het nu chips, chocola of een Whopper is. Het 100% schrappen van je favoriete food uit je voedingspatroon zal er vooral voor zorgen dat juist díe food extra met je flirt. Dat weet je vast nog uit je kindertijd: wat niet mocht van je ouders was direct een stuk interessanter, dat zit blijkbaar in onze natuur. Probeer het je daarom niet helemaal te ontzeggen, maar in kleine porties in je schema te verwerken. Cliché, maar: geniet van iedere hap en eet bewust!

Te weinig slaapuren inplannen

Ooit eens op kantoor gezeten, nog half slaperig terwijl je onbewust een hele croissant naar binnen propt? Dan weet je dat je slaappatroon je eetgewoonten aantast. Te weinig slaap heeft namelijk een grote invloed op wat je de rest van de dag allemaal in je mond stopt. Je haalt minder energie uit je slaap en moet het toch érgens vandaan halen.

Crash diëten

Bijna iedereen heeft tegenwoordig weleens een sappenkuur geprobeerd, en trots verteld over de paar kilo die ze zijn kwijtgeraakt. Tja, klinkt goed. Te mooi om waar te zijn eigenlijk. En dat is het ook. Trap er niet in. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat het niet werkt. Sapkuren vertragen je metabolisme en grote kans dat je binnen no time weer op je oude gewicht zit. Simpel gezegd: geen dieet waarbij je duizelig wordt van de honger is een lange-termijn oplossing.

>> 7 gezonde foods die gevaarlijk worden als je er veel van eet

Te veel drinken

Dronken worden en vervolgens een broodje shoarma of pizza naar binnen schuiven is iets wat vaak geassocieerd wordt met het studentenleven. Maar dat betekent niet dat het niet meer gebeurt na het behalen van je diploma. Alcohol kan je remmingen vervagen en vergroot de kans op gedachteloos eten.
Zorg ervoor dat je niet op een lege maag gaat drinken, temper jezelf en bewaar gezonde tussendoortjes in je koelkast voor het moment dat je thuis komt en direct naar een zak chips zou willen grijpen. En probeer je kater niet weg te eten met vette zooi.

Skippen van maaltijden

Het klinkt makkelijk, toch? Je lunch skippen en een 'normale' avondmaaltijd eten zorgt voor een stuk minder calorieën die je die dag binnenkrijgt. Nee, dat is niet hoe het werkt. Je ‘hongerhormoon’ (ghreline) en ‘tevredenheidshormoon’ (leptine) werken het beste als ze iedere paar uur gevoed worden. Gebeurt dat niet, dan raakt het uit balans en grote kans dat je later weer veel meer eet om te compenseren. Probeer je maaltijden een beetje gespreid over de dag te plannen en voor te bereiden, zeker op de dagen waarvan je weet dat ze druk gaan worden.

>> Zo bereken je jouw caloriebehoefte

Vetvrij eten

Voor de mensen die nog een beetje in de 90's leven: vet is niet je vijand. We hebben vet nodig om ons verzadigd en gezond te voelen. Bovendien bevat vet belangrijke elementen die we echt wel nodig hebben. Vetarm eten zorgt daarnaast vaak voor een verlangen naar meer eten en zelfs overeten.

>> 5 signalen dat je te weinig eiwitten eet

>> Gezond eten onderweg

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?