We beoordelen producten niet meer als ‘goed’ of ‘slecht’, aangezien het verstandiger is om naar het totale voedingspatroon te kijken. Chocoladepasta past ook prima in een ‘gezond’ voedingspatroon, maar dat betekent niet dat het de meest verstandige keuze is. Vandaag behandelen we gedroogd fruit. To eat (a lot) or not to eat (a lot)?

Hand in de lucht als je ooit meerdere handen rozijnen of gedroogde abrikozen hebt weggewerkt. Het begon waarschijnlijk met de gedachte dat rozijnen beter zijn dan chocolade, en vervolgens sloeg je door. Want ach ‘gedroogd fruit is toch hartstikke gezond’?

to the core
Voeding: To the Core

DIT WIL IK

Waarom gedroogd fruit niet geweldig is:

Gedroogd fruit is in feite gewoon fruit waar het watergedeelte uit is gehaald. Hierdoor krimpt het fruit behoorlijk! Dat kun je je vast voorstellen: er passen nu eenmaal meer rozijnen in een literbak dan druiven. Het is dus niet zo dat een rozijn meer suiker bevat, maar er passen meer rozijnen in een portie, en daarom bevat het vaak in vergelijking meer suiker. Hetzelfde geldt dus voor calorieën en koolhydraten. Zo kun je snel en in korte tijd veel calorieën en suiker binnenkrijgen.

Daarbij voegen sommige producenten conserveermiddelen (sulfieten) toe aan gedroogd fruit, zodat het er aantrekkelijker uit ziet. Deze conserveermiddelen zitten vooral in felgekleurd fruit, zoals abrikozen en rozijnen. Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen zijn gevoelig voor de sulfieten en kunnen last krijgen van buikpijn, astma-aanvallen en huiduitslag. Je kunt deze sulfieten vermijden door te letten op de kleur: kies eerder bruin of grijsachtig gedroogd fruit in plaats van felgekleurde.

Waarom gedroogd fruit niet slecht is:

Het is natuurlijk nog steeds een betere optie dan chips of chocola, omdat gedroogd fruit meer micro-nutriënten bevat. Daarnaast kunnen de extra calorieën en vezels je een energieboost geven, als je lichaam dat nodig heeft. Niet zo gek dat atleten graag on the go een handje gedroogd fruit pakken.

Kortom: als je goed je portiecontrole toepast, is er niets aan de hand. Sla alleen niet door. Maar dat geldt natuurlijk voor alles.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?