7 tricks om gezonder uiteten te gaan

Nutrition


Zo blijf je toch op het gezonde pad als je buiten de deur eet.

Uiteten gaan is één van de leukste manieren om nieuwe smaken, ingrediënten en gerechten te ontdekken. Zeker in deze vakantieperiode waarbij het buiten de deur eten net wat vaker op het menu staat. De feestdagen gaan namelijk door de maag. Toch blijk je het helaas vaak wel effect te hebben op je broekriem -calorieën zijn toch die dingen die je kleren 's nachts kleiner maken? Dit kun je binnen de perken houden. Hóe dan? Met deze zeven tricks.

      

1. Eet zoals je normaal zou doen

Ga jezelf overdag niet uithongeren, zodat er 's avonds nog een extra toetje bij kan. Daarbij werkt het vaak ook niet op die manier. Eet overdag hetzelfde als je normaal gesproken eet. Ga vervolgens kritisch om met je maaltijdkeuze. Kijk niet alleen naar wat je het lekkerst vind, maar ook waar je de meeste voedingsstoffen uit kunt halen.
    

>> 10 belangrijke healthy keuzes voor de rest van je leven
    

2. Spit het menu door

Speel op safe door op zoek te gaan naar woorden die een lichter gerecht kunnen aanduiden. Volgens Wendy Bazilian, co-auteur van het boek Eat Clean, Lose Weight & Love Every Bite heb je bij termen als 'gekookt', 'gestoomd' en 'gepocheerd' meer kans dat het om een licht gerecht gaat. 'Gefrituurd' is vanzelfsprekend wat heftiger en ook het woord 'gevuld' zou jou op scherp kunnen zetten.
     

via GIPHY

    
3. Streef een gebalanceerde maaltijd na

Of je nu thuis eet of buiten de deur, het is altijd belangrijk om een maaltijd te eten die een mix is van groenten, proteïne, koolhydraten en goede vetten. "Deze combinatie bevordert je spijsvertering en je hebt langer een vol gevoel als je een uitgebalanceerde maaltijd eet”, zegt Bazilian.
    

>> 10 gezonde foods die eigenlijk niet gezond zijn
    

4. Wees niet bang om aanpassingen te vragen

Zie je iets op het menu staan wat er heerlijk uitziet en de potentie heeft om gezond te zijn met wat kleine aanpassingen? Vraag de ober dan of die aanpassingen doorgevoerd kunnen worden. De chef vindt het vaak niet erg om wat aanpassingen te moeten doen. Dit zijn een aantal slimme tips:

Aziatische keuken: ga voor een roerbakgerecht met veel groenten en magere eiwitten zoals kip, garnalen of tofu. Vraag of je bruine rijst kunt krijgen in plaats van witte en of je de saus apart kunt krijgen.

Italiaanse keuken: bestel een pasta primavera met volkorenpasta, in plaats van een witte pasta met roomsaus. Ook kun je vragen of er minder pasta en meer groenten toegevoegd kunnen worden aan het gerecht.

Zeevruchten: sla de gefrituurde en gekruide vis over en vraag naar een vis die gegrild of gekookt is.
         

5. Wees wat onbeleefd

Bestel als eerste van het gezelschap je maaltijd. Zo laat je je niet beïnvloeden door de keuzes van anderen. “Het is lastiger om dan te zeggen: doe maar wat zij heeft”, volgens Bazilian.
    

>> De 3 wetten van blijvend gewichtsverlies
    

6. Wees kieskeurig

Extra’s als wijn, brood en dessert kunnen erg aantikken in calorieën. Maar dat betekent niet dat je tegen alles 'nee' hoeft te zeggen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar wees kieskeurig in je keuzes. “Kies voor hetgeen waar je het meeste geluk uit haalt en geniet van de smaak”, adviseert Bazilian. 
     

via GIPHY

     
7. Denk na over je portiegrootte

De grootte van je maaltijd is net zo belangrijk als de ingrediënten. Vaak bestaat een maaltijd in een restaurant uit veel meer dan de aanbevolen hoeveelheid calorieën voor een normaal volwassen persoon. De oplossing hiervoor is door niet alles op te eten wat er op je bord ligt. “Eet voor je eetlust en denk na hoe je je maaltijd kunt aanpassen, in plaats van je gedrag aan te passen”, zegt Bazilian. 

Als bij punt 8 blijkt dat het gerecht waar je het meeste geluk uithaalt ook de meeste calorieën bevat, gooi dan eens in de groep om het gerecht met iemand te delen en er nog minder heftig gerecht bij te bestellen dat je eveneens deelt. Tegenwoordig kun je in veel restaurants op aanvraag samsam eten en in steeds meer restaurants zie je het zelfs op de menukaart staan.
    

>> Zo houd je die gezonde voornemens wél vol

Als je op een voedingsetiket kijkt, zie je dat bijna overal achter staat: % van de ADH. Moet je je hierdoor laten leiden?
Deze vitamine heeft veel fijne voordelen.
Het gezondere vegan zusje van de pizza.
Dit zijn de voor- en nadelen van deze aminozuren. 
En het blijft niet bij avocado’s. Ook andere groente- en fruitsoorten worden genoemd.