Door de keuken in te stappen en zelf een maaltijd in elkaar te zetten ben je al een stuk gezonder bezig dan met een afhaalmaaltijd. Een kant-en-klaar bakje uit de supermarkt bevat vaak een hoop toevoegingen die je liever niet op je bord gooit. Wanneer je zelf kookt weet je precies wat er in je eten terechtkomt en heb je zelf in de hand hoe gezond het wordt. En als je dan een hoop tijd stopt in het koken van je eigen maaltijd, dan wil je natuurlijk niet dat het alsnog verandert in een ongezond pannetje. Door deze veelgemaakte fouten te vermijden kun je ervoor zorgen dat jouw zelfgemaakt maaltijd gezond blijft.

>> Koken, stomen, blancheren, wokken: welke methode is nou het gezondst?

Je voegt zout toe in plaats van kruiden

Niemand wil een saai gerecht met weinig smaak op tafel zetten. Een extra snufje zout hier en, vooruit dan maar, nog een beetje zout daar. Nope, niet meer doen! Een beetje zout is prima, maar er zijn genoeg andere kruiden die zó veel meer smaak toevoegen. Vul jouw kruidenkastje aan met een flinke voorraad en je zult zien dat jouw maaltijden een stuk gezonder én smaakvoller wordt.

Je gebruikt alleen maar ‘low-fat’

De grote letters op de verpakking geven je het gevoel dat je gezond bezig bent, maar je hoeft niet altijd weg te blijven van producten met vet. Gezonde vetten heeft je lichaam ook nodig. Daarnaast worden er bij veel ‘low-fat’ producten aardig wat smaakmakers toegevoegd, omdat ze van zichzelf minder smaak hebben dan gewone ‘fat’ producten. Je krijgt dus minder vet, maar meer suikers en kunstmatige smaakjes.

Je kookt je groenten te lang

Rauwe groenten bevatten de meeste vitamines. Hoe langer je ze kookt, hoe meer van deze vitamines verloren gaan. Zorg er dus voor dat je jouw pannetjes goed in de gaten houdt en je de groenten niet te lang laat koken. Dan worden ze misschien ook nog eens minder lekker. Er zal altijd een klein deel van de vitamines verloren gaan tijdens het koken, maar dit kun je zo veel mogelijk beperken door de hoeveelheid water in de pan laag te houden.

Je gebruikt de verkeerde olie

In de supermarkt kun je uit onwijs veel verschillende soorten olie kopen. Het is natuurlijk het makkelijkst om de eerste de beste uit het schap te trekken, maar het is wel de moeite waard om je in de verschillende soorten te verdiepen. Elke soort olie heeft namelijk een ander rookpunt. Dat is de temperatuur waarbij de oliën en vetten beginnen te ontbinden. Hierdoor zijn de niet meer eetbaar en krijgt je eten een rare smaak. De soorten olie met een rookpunt onder de 180 graden Celsius zijn boter, extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Hier kun je dus beter niet mee bakken, braden, frituren of wokken.

Je schilt al je groente en fruit

Je zou het niet altijd denken, maar veel voedingsstoffen bevinden zich juist in de schil van je eten. Aardappelen, appels en wortels zijn een aantal voorbeelden hiervan. Door de schil te verwijderen gooi je een hoop vitamines en mineralen weg. Was je eten dus even goed en je kunt er gewoon van genieten met schil en al. Check wel even van te voren of het wel écht te eten is. Er zijn natuurlijk ook groente- en fruitsoorten die je met schil en al in je mond kunt stoppen.

Bron: Voedingscentrum, Gezondheidsnet

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?